dilluns, 15 d’agost del 2005

Problema d'escacs - 15 agost

Juguen blanques i guanyen:

(Avís: No és tan senzill com podria semblar. Almenys, a mi no m'ho sembla)

2 comentaris:

Matgala ha dit...

Aquest problema me'l va passar algú, que havia sortit en un diari. No sé ni el diari ni el dia. La veritat és que ara em sap greu que es quedi aquí, perdut enmig de tants de problemes del mes d'agost, perquè està bé.

La solució del diari era molt críptica. Només hi posava una variant, i em sembla que el problema té bastanta més "xixa". Així que és probable (bastant probable) que se m'escapi alguna cosa.

Està clar que avançant el peó de torre no es fa res, són taules. La idea del problema és una mica anar a buscar el parar el peó de dama, intentant no ficar-se en escac, intentant a la vegada guanyar la casella d1 (em dóna la impressió que m'he explicat fatal).

Per començar, les primeres jugades, que sembla que són forçades:

1. Re3 Rc3 (a qualsevol altra jugada, segueix 2. Rd4, guanyant).
2. Re4 Rc4 (sinó, 3. Rd5, com abans).

Ara 3. Re3 no portaria enlloc. Només queda jugar:

3. h4. I la única forma de que no entri a dama primer el blanc és jugar 3. ... d5+.

I la gràcia del problema està a escollir on va ara el rei blanc. Ja gairebé ho dic tot: es tracta d'amenaçar anar a la casella d1, mentre a la vegada s'eviten els escacs.

De moment ho deixo aquí. La posició després de la jugada 3. ... d5+ es pot trobar aquí.

Anònim ha dit...

Doncs sí... 4.Rf3 obliga al negre a jugar el rei, amb la qual cosa el blanc s'avança en la carrera per coronar el peó. Trobar la maniobra que fa guanyar el temps clau és difícil de veure.