diumenge, 21 d’agost del 2005

El problema de la setmana - 6+6+6=9+9

El problema d'aquesta setmana està tret de Los mágicos números del Doctor Matrix, d'en Martin Gardner. Ha caigut avui a les meves mans i no m'he pogut estar de fullejar-lo bastant exhaustivament i he trobat un bonic problema (i més que n'hi trobaré).

Es tracta del següent criptograma:

SIX + SIX + SIX = NINE + NINE

A cada lletra li correspon un número diferent. El problema (facilet) es tracta només de trobar quin número correspon a cada lletra. Si no s'admeten números que comencin amb 0, la solució és única. Si es permeten números que comencin amb 0, hi ha una altra solució.

El curiós del tema (que no és el problema de la setmana), és que a la primera solució (la que no permet números que comencin amb 0) contè una relació amb el número pi de dues formes diferents. Però la cosa no acaba aquí, perquè amb la solució que permet números que comencen per 0, també hi ha una relació amb pi.

Setmana anterior

Setmana següent

2 comentaris:

Anònim ha dit...

La solució 3x942=2x1413;he suposat,que six era divisible entre dos,per lo tant sols podía acabar en 0,2,4,6,ó 8;també que per a ser un número de tres xifres i donar un de cuatre xifre per dos,duría ser major de 666(1000/1.5)i després segons les condicions anar probant,hasta 999;pregunta en hi havia un camí més facil???,no veig lo del "pi"???

Matgala ha dit...

Exacte, pacopat, la solució és aquesta.

Provant amb els números més petits de 666 et dóna el número amb el que em referia en què hi havia un dels números que començava amb 0. Ara faig un post explicant lo del pi i et dóno el punt.