dimarts, 2 d’agost del 2005

Persèides

Com cada any, a mitjans d'agost, el cel ens regala la pluja d'estrelles de les Persèides.

Aquest any, la màxima freqüència de meteors es produirà el 12 d'agost a mitja tarda, però com que serà clar no es veuran. Així doncs, el millor dia per veure'n serà la nit del 12 al 13 d'agost. De totes formes, com que la pluja es veu uns dies abans i uns dies després, doncs qualsevol dia proper al 12 és bo per veure-la (és clar que amb menys freqüència de meteors que el dia 12).

La pluja de les Persèides es diu precisament així perquè els meteors semblen provenir de la constel.lació de Perseus, a prop de Cassiopea. Aquesta constel.lació es troba cap al nord/nord-est. Al principi de la nit està més baixa, i a mida que va avançant la nit va pujant la seva alçada respecte a l'horitzó.

Els meteors de les Persèides procedeixen del cometa Swift-Tuttle, que té una òrbita que passa per on passa l'òrbita de la Terra cap a l'11 o 12 d'agost. Com tots els cometes, quan s'acosta al Sol, es va desintegrant i deixant restes. Les Persèides no són res més que aquests trossos de cometa, que són atrets per la gravetat de la Terra i al caure, es tornen incandescents amb pel fregament amb l'atmòsfera.