divendres, 8 de gener del 2010

Tendinitis aquil.lar

AVIS 1: No sóc metge, ni res que se li assembli.

AVIS 2: Aquest és un post completament diferent a tots els que hi ha aquí. Però em ve de gust fer-lo per si és d'ajuda a algú.

AVIS 3: Em reservo el dret d'anar-lo modificant, per afegir més informació, en cas que cregui que pugui servir d'ajuda a algú.

Per internet es pot trobar molta informació sobre la tendinitis que afecta al tendó d'Aquil.les, però... com es manifesta? Com es tracta? Quan triga a curar-se?

Crec que ni els metges ho saben.

La meva primera experiència en aquesta tendinitis va venir fa dos o tres anys. Estava acostumada a córrer, uns 45 minuts cada dia. I sí, jo no ho sabia, però portava unes bambes barates, que van ser la meva perdició. Un dia vaig tenir una mica de molèstia al taló, però no en vaig fer cas. Al cap d'uns dies va tornar, però no en feia cas. Deixava de córrer i el dolor no tornava, fins que tornava a córrer. Així que jo seguia corrent, fins que em feia mal, sense saber que en realitat hagués hagut de parar.

Fins que un dia vaig posar el peu al terra i vaig veure les estrelles. No podia posar-lo a terra sense que em fes molt mal, i ja no parlem de caminar!

A urgències em van embenar el peu. El primer traumatòleg que tenia hora me'l va tornar a embenar, i em va dir que al cap de dues setmanes em traiés la bena, i que ja estaria (si recordés el nom, no tornaria a anar-hi mai més!)

Al cap de dues setmanes, i després de que el peu no millorés (de fet, va empitjorar!) vaig demanar hora a un altre metge... que me'n va donar pel cap d'un mes.

Un mes i mig més tard, em van començar a donar antinflamatoris i a dir-me que fes repós. Que portés sabates amb una mica de taló o bambes amb càmera d'aire.

Em van fer una ecografia del peu (és molt divertit, sobretot si tens pessigolles!) i em van dir que la cosa sol anar per llarg.

En el meu cas, van ser més de 6 mesos.

La definició més bona que n'he llegit és "un dolor molt fort que no permet ni caminar".

La meva definció: Un dolor molt fort al taló, accentuat al matí quan t'aixeques, o quan has estat assegut una estona i comences a caminar (INDICACIÓ: si pots tenir la cama aixecada mentre seus, quan t'aixeques no fa tant de mal). El dolor et fa fer passos molt petits, i a poc a poc (en sis mesos de dolors, vaig aprendre a caminar a poc a poc i que intentar anar més ràpid que el que et permet el peu només genera dolor, al moment, i als moments següents). Baixar escales és una tortura (només es pot intentar agafant-se a la barana o sinó com els nens petits, posant els dos peus a cada esglaó i baixant sempre primer el peu bo), caminar planer es pot arribar a suportar (amb passets petits, i amb tranquil.litat), pujar i baixar rampes és un altre suplici, però en canvi pujar escales no fa cap mena de mal. De fet, cada cop que veig una escala que he de pujar, em poso contenta! És l'únic moment que puc anar a ritme normal sense dolor!

A què és degut? Doncs bàsicament a un sobrecarregament del tendó. Pot ser per esforç excessiu (per exemple, córrer massa i amb un mal calçat, de què em sonarà?). O també per altres causes físiques, com tenir un ós del peu massa gros o massa petit (prometo que, d'aquí a tres setmanes, quan torni al metge i em torni a explicar per què em passa i què tinc al peu, tornaré aquí i ho modificaré).

I com es cura? Amb tota la meva experiència visitant uns quants metges, l'únic que m'ha quedat clar és que es cura amb molt de temps, i amb repòs. De la resta, n'hi ha que donen antinflamatoris, n'hi ha que diuen que no; n'hi ha que immobilitzen el peu, n'hi ha que no, i així un llarg etcètera.

I, el que és més important, com es pot prevenir? En el meu cas, em van dir que portés sabates amb una mica de taló (que no fos massa dur) o bambes amb càmera d'aire. Em van dir que així no tornaria...

Però ha tornat. I ho ha fet de cop. El dia 5 em feia mal el taló, i ahir ja no podia col.locar el peu a terra sense veure les estrelles (bonic regal de reis).

Tot i així, les coses positives. Durant 6 mesos gairebé no podia caminar, i no podia conduir. Era el peu esquerre i era incapaç de prémer el pedal. Ara és l'altre peu i (de moment), com que no s'ha de prémer fort, encara puc conduir.

Així que tinc alguns temes pendents per posar aquí, per si són d'ajuda a algú:

  • Quines són les causes en el meu cas?
  • A part de repós, hi ha alguna altra manera de tractar-ho?
  • Hi ha algun tipus de gimnàs o de qualsevol altra cosa que serveixi per prevenir-ho?


Suposo que no cal ni dir que si algú em vol ajudar, l'ajuda serà benvinguda... El metge no tenia hora fins el dia 26, i no sé si fiar-me d'altres metges que em diran que en una setmana la tendinitis marxa...

1 comentari:

Lem ha dit...

Uns mesos desprès.... :-)
Et recomanaria que anéssis a un podòleg i et faci un estudi de la marxa (de com trepitges). Hi ha gent amb problemes a articulacions i fins i tot problemes d'esquena deguts a que no trepitgen com ho haurien de fer...