dijous, 1 de setembre del 2005

Estudis

Després de penjar un problema diari durant un mes, ara tenia una mica de mono de penjar i resoldre problemes. Així que en penjo un altre. Està tret de la pàgina d'estudis de finals de ChessCafe.com, on cada setmana publiquen un estudi.

En aquest cas, les blanques juguen i fan taules:



Dels problemes de l'agost, per si algú s'hi vol entretenir, encara queden el del 26 d'agost (que em sembla que també entra dins la categoria d'estudis de finals) i la "brometa" del 21 d'agost, que està gairebé resolta, només falten les jugades concretes.

De fet, també falta per resoldre el problema del 29 d'agost (que me n'havia descuidat).

2 comentaris:

Matgala ha dit...

El blanc, amb peça i dos peons de més, per aconseguir taules, o ha d'aconseguir un ofegat (cosa que sembla difícil mirant la posició) o aconseguir un escac continuo. Tant per aconseguir una cosa com l'altra, cal que coroni el peó. Per tant, ha de treure el rei de davant del peó de g6.

En aquest cas, està clar que si el rei es retira a la columna h, el que seguirà sera 1. ... h3 2. g7 h2 3. g8=D h1=D+, amb el que les negres agafaran l'iniciativa, i per tant, no hi haurà possibilitat de taules. Per tant, queden 3 opcions: Rf6, Rf7 o Rf8.

1. Rf8 no serveix per 1. ... g4 2. g7 Ah6.

Aleshores, només queden Rf7 i Rf6. Què passarà un cop haguem enretirat el rei? Doncs que les següents jugades seran 1. ... h3 2. g7 h2 3. g8=D h1=D. Després d'això, on ens convè tenir el rei per fer taules? Amb el rei a f7, es pot aprofitar per fer un escac a e8 i intentar fer escac continu, però el rei se'n va cap a prop de la seva dama, i els escacs s'acaben.

Però si el rei és a f6, llavors es poden aconseguir les taules fàcilment mitjançant 4. Dh7+ i després de 4. ... Dh7, el blanc està ofegat!

Anònim ha dit...

4.Dh7+! La jugada que se'm escapava!