dissabte, 27 de novembre del 2004

Cub de Rubik

Acabo de trobar una pàgina d'internet on es pot jugar amb el cub de Rubik. Només hi trobo un "petit" error: al obrir la pàgina el cub ja està muntat i no hi ha cap lloc on se't permeti desmuntar-lo per tornar-lo a muntar. S'ha de fer manualment. És clar que per desmuntar-lo no hi ha cap problema, tothom en sap!

Deixo l'adreça per si algú vol recordar vells temps jugant amb el cub de Rubik. Es pot jugar aquí.

Problema de la setmana - 3

Aquesta setmana dedico el problema de la setmana a B, que em va dir que es pensaria els problemes quan no fossin d'escacs. Aquesta setmana no tens excusa...

Ara, seré dolenta. És un problema molt conegut, però té trampa... I té trampa perquè em deixo un tros de l'enunciat (és que sóc molt dolenta...) amb el que la solució coneguda per la gent que coneix el problema es pot millorar. Així que el problema està posat de forma que qui no el conegui pensi quina pot ser la solució, i que qui el conegui pensi en quina part d'enunciat hi falta... i intenti trobar la solució que millora la que ja sabia. Aquí va el problema:

Tinc 10 vasos alineats a sobre d'una taula. Els cinc primers vasos estan plens i els altres cinc estan buits. Vull tenir els vasos alternats: un de ple, un de buit, un de ple... però vull moure el mínim nombre de vasos possibles per aconseguir el meu propòsit. La pregunta és: quin és aquest número de vasos? Com m'ho faig?

Apa, a pensar!

Setmana anterior

Setmana següent

dijous, 25 de novembre del 2004

Google scholar

A finals de la setmana passada, google va treure un nou buscador, el google scholar. Què té d'interessant aquest buscador? Doncs que els resultats que retorna són només pàgines que contenen informació tècnica, articles, llibres... Res de propaganda, res d'empreses.

Quan ho he vist, m'he alegrat molt, perquè em facilitarà bastant la feina. Per exemple, si hi poso "formation flying" (exemple triat a l'atzar, òbviament :-) ) em retorna 1.010 resultats. Si busco amb el google "normal", em trobo amb 39.900 resultats. La diferència, en principi, són coses que no m'interessen quan estic buscant informació tècnica. Així m'estalvio el rebuscar per trobar el que busco :-)

dilluns, 22 de novembre del 2004

Saturn i Mimas

Avui no diré massa cosa i només posaré aquesta impressionant fotografia de Saturn i Mimas que va prendre la Cassini.

Mimas és un satèl.lit de Saturn que medeix una mica menys de 400 Km de diàmetre. Va ser decobert el 1789 (sí, l'any que va començar la revolució francesa) per en William Herschel. Una característica de Mimas és que té un cràter de 130 Km, que és molt gran comparat amb la seva mida (tot i que a la foto no es pot apreciar, ja ve just de que es pugui veure Mimas!).

diumenge, 21 de novembre del 2004

Problema de la setmana - 2

Aquesta setmana torna a ser un problema d'escacs. Juguen blanques i guanyen.




Setmana anterior

Setmana següent

dilluns, 15 de novembre del 2004

El problema de la setmana - 1

Comencem bé... La primera setmana i el problema surt un dia tard :-)

És un problema senzillet d'escacs, blanques juguen i guanyen:






Setmana següent

El problema de la setmana

La idea del problema de la setmana és que cada cap de setmana proposaré un problema. Quan vaig començar el blog, no tenia intenció de que hi haguessin coses d'escacs, i en el moment en què he tingut la idea, la majoria dels posts són sobre escacs, així que no m'atreveixo a dir de quin tipus seran els problemes. Suposo que seran alguns d'escacs, alguns de lògica, algunes endevinalles... i el que se m'acudeixi.

La proposta és la mateixa sempre: el dissabte o diumenge proposaré un problema i no diré res més sobre el problema fins al cap de setmana següent. Si algú sap la solució i el vol resoldre, doncs la pot posar com a comentari (si no es té usuari de blogger, es pot posar el comentari com a anònim). Un cop passada la setmana, donaré la solució i/o diré qui ha donat la solució correcta.

En principi, tots els problemes seran bastant senzills, i s'accepten propostes de problemes.

Faré una classificació del problema de la setmana, donant un punt a la primera persona que resolgui el problema. En cas de que algú em proposi un problema i ningú sigui capaç de resoldre'l, aquella setmana donaré el punt a la persona que m'ha proposat el problema. Això sí, em reservo el dret de donar pistes per trobar la solució.



El problema d'aquesta setmana




CLASSIFICACIONS:

dimecres, 10 de novembre del 2004

Escacs gòtics (2)

No saps què són els escacs gòtics? Ho explico aquí.

Per començar, explico com s'escriuen les jugades, així podré transcriure partides. De fet, no és massa difícil. La forma d'escriptura és igual que l'escriptura algebraica en els escacs convencionals, però com que el tauler té dues columnes més, doncs hi ha dues lletres més a l'hora d'escriure les jugades. El tauler numerat és:



Falta el tema de les dues peces noves, l'arquebisbe i en canceller. El problema és que en català, les inicials de l'arquebisbe i el canceller són les mateixes que s'utilitzen en els escacs per l'alfil i el cavall. Així que... decideixo jo pel meu compte escriure B per arqueBisbe i L per canceLLer, perquè a mi em dóna la gana, no per res més. No he trobat res a internet, així que de moment, faré servir aquestes inicials.

L'altre dia vaig dir que estudiaria a veure com es feia el mat només amb l'arquebisbe, ja que em semblava difícil (suposo que ho és per tota la gent que estem acostumats a jugar als escacs convencionals). De moment, poso un exemple tret de la pàgina de la federació d'escacs gòtics, on el rei ja està una mica arraconat i es dóna mat en 9. Així es veu una mica el procediment, i un altre dia ja miraré més coses. O no.



Com s'aconsegueix el mat? Doncs es comença amb 1. Bd4 Rd8 , suposo que és la forma que dóna més resistència, tot i que no tinc l'agilitat mental amb l'arquebisbe com per controlar ara. 2. Bc6+ Rc7 , mateixa posició que al principi, amb l'arquebisbe una casella més amunt. 3. Ba5 Rc8 i compte, que ara amb Bc6 l'ofeguem! 4. Rd6 Rb8 (única) 5. Rd7 Ra7 . Si Ra8, ja directament Bc6 és mat. 6. Rc7 Ra6 7. Bc3 Ra7 , altre cop única, entre el rei i l'arquebisbe tallen molt bé el pas, d'una forma que recorda (no casualment, suposo!) el mat d'alfil i cavall. 8. Bb5+ Ra8 9. Bc6++.

dilluns, 8 de novembre del 2004

Dóna mat als 10 reis

Aquest problema està tret de la pàgina de Chess problem curiosa, on hi ha uns quants problemes d'aquest tipus. Alguns són molt coneguts, però aquest m'ha fet gràcia i aquest tipus de problemes sempre són interessants.

El problema consisteix a donar mat a TOTS els reis que hi ha al tauler en dues jugades.

Condició: si després de la primera jugada algun rei entra en escac... s'ha de treure el rei de l'escac. Si hi ha més d'un rei en escac, aleshores se n'ha de treure un dels que estiguin en escac.



La solució? Doncs com a comentari en uns minutets.

dissabte, 6 de novembre del 2004

Escacs retrògrads (1)

No sé si hi haurà un "Escacs retrògrads (2)", però per si de cas, hi poso un (1).

El problema em sembla molt fàcil... Es tracta de veure si en la partida de la que deriva la posició següent, on juguen blanques, s'ha produit alguna coronació.




Per si algú vol pensar-se la solució (i perquè no se la trobi just darrere del diagrama) posaré la solució com a comentari en uns minutets...

Si a algú li interessen aquests problemes, en pot trobar un munt aquí.

divendres, 5 de novembre del 2004

Beure te pot millorar la memòria

Segons un estudi de la universitat de Newcastle, beure te pot ajudar a millorar la memòria d'aquella gent que, com jo, en té poca :-)

L'estudi va estar fet amb te verd, te negre i cafè. Segons sembla, tant el te verd com el te negre inhibeixen l'activitat d'enzimes relacionats amb l'Alzheimer, mentre que el cafè no té cap efecte beneficiós en aquest sentit.

Així que, tots a canviar el cafè pel te!

He tret la notícia d'aquí, així que si voleu més informació, només heu de clicar a l'enllaç.

dimarts, 2 de novembre del 2004

L'arc de Sant Martí

L'altre dia, des d'una habitació de casa (sóc privilegiada, ho sé!) es veia aquesta vista:



No sé si es veu massa, perquè les meves fotos no són massa bones, però a darrere del bosc s'hi veu l'arc de Sant Martí. I ja que vaig fer les fotos, m'ha fet gràcia explicar una mica què és l'arc de sant Martí i per què es forma.

Què ha de passar per poder veure l'arc de Sant Martí?


Per poder veure l'arc de Sant Martí, ha d'haver-hi humitat a l'ambient (es pot donar quan ha plogut, mentre plou, amb boira, a l'aigua polvoritzada de salts d'aigua...), però a més ha de lluir el Sol. Per poder veure l'arc de Sant Martí, el Sol s'ha de trobar a darrere de l'observador.

Per què es produeix?

Quan els raigs de Sol entren en contacte amb la zona de pluja, es produeix un fenomen de refracció semblant al que es produeix amb els prismes: una part del raig de Sol atravessa la gota d'aigua, però una altra part es refracta, i retorna. Com que cada color de l'espectre es refracta amb un angle diferent, veiem els diferents colors separats.

L'arc de Sant Martí en realitat és un cercle, però només en podem veure una part. El centre de la circumferència es troba en la prollongació de l'ombra de l'observador.

L'amplada de la circumferència que forma l'arc de Sant Martí és d'uns 2 graus i està col.locat a 40-42 graus respecte el pla horitzontal. Quan més alt està el Sol al cel, més baix apareix l'arc de sant Martí. El límit d'alçada per l'arc és de 42 graus sobre l’horitzó, més amunt no és possible veure'l, ja que l’angle requerit passa per damunt del cap de l’observador.