dijous, 28 d’octubre del 2004

Escacs gòtics (1)

Navegant per internet, m'he trobat amb una variació dels escacs que no havia vist mai. S'anomena "escacs gòtics" (traducció literal, no sé si té algun altre nom en català) i fins i tot té una federació dedicada a aquesta varietat.

Avui només explicaré les bases d'aquest tipus d'escacs, i deixaré per algun altre dia altres consideracions, com la teoria, que està bastant desenvolupada.

Abans que res, i per no tenir problemes de copyright, diré que la informació l'he tret bàsicament de la pàgina de la federació d'escacs gòtics i de l'article que va crear la pàgina chessville referent als escacs gòtics. El diagrama que surt aquí, també està tret d'allà.

Els escacs gòtics es juguen de forma similar als escacs convencionals, però utilitzen un tauler de 10 columnes per 8 files com el que es pot veure a la figura següent:



La diferència entre els escacs convencionals (tauler de l'esquerra) i els escacs gòtics (tauler de la dreta) són les dues columnes que s'han afegit a banda i banda del rei. Les regles dels escacs gòtics són bàsicament les mateixes que pels escacs convencionals, excepte per petites diferències, com en l'enroc, on el rei es desplaça TRES caselles a dreta/esquerra en comptes de dues. I, per descomptat, la diferència principal està en les dues peces que flanquejen el rei des de la seva posició inicial. Mirant-ho des del punt de vista de les blanques, el rei té el canceller a l'esquerra i l'arquebisbe a la dreta.

El canceller: És la peça que es col.loca entre la dama i el rei a l'inici de la partida. La seva figura és una barreja de cavall i de torre, i així és com es mou: es pot moure com si fos un cavall o com si fos una torre.


L'arquebisbe: Es col.loca entre el rei i l'alfil de rei a l'inici de la partida. Es pot moure indistintament com un cavall o com un alfil.

A destacar que tant el canceller com l'arquebisbe són capaços de donar mat tots sols. Que ho pot fer el canceller és obvi, ja que es pot moure com una torre. Algun altre dia investigaré com és el mat d'arquebisbe + rei contra rei.

1 comentari:

Matgala ha dit...

En vols saber més?

Escacs gòtics (2), amb la forma d'escriure les jugades i un mat d'arquebisbe + rei contra rei.