dimarts, 2 de novembre de 2004

L'arc de Sant Martí

L'altre dia, des d'una habitació de casa (sóc privilegiada, ho sé!) es veia aquesta vista:No sé si es veu massa, perquè les meves fotos no són massa bones, però a darrere del bosc s'hi veu l'arc de Sant Martí. I ja que vaig fer les fotos, m'ha fet gràcia explicar una mica què és l'arc de sant Martí i per què es forma.

Què ha de passar per poder veure l'arc de Sant Martí?


Per poder veure l'arc de Sant Martí, ha d'haver-hi humitat a l'ambient (es pot donar quan ha plogut, mentre plou, amb boira, a l'aigua polvoritzada de salts d'aigua...), però a més ha de lluir el Sol. Per poder veure l'arc de Sant Martí, el Sol s'ha de trobar a darrere de l'observador.

Per què es produeix?

Quan els raigs de Sol entren en contacte amb la zona de pluja, es produeix un fenomen de refracció semblant al que es produeix amb els prismes: una part del raig de Sol atravessa la gota d'aigua, però una altra part es refracta, i retorna. Com que cada color de l'espectre es refracta amb un angle diferent, veiem els diferents colors separats.

L'arc de Sant Martí en realitat és un cercle, però només en podem veure una part. El centre de la circumferència es troba en la prollongació de l'ombra de l'observador.

L'amplada de la circumferència que forma l'arc de Sant Martí és d'uns 2 graus i està col.locat a 40-42 graus respecte el pla horitzontal. Quan més alt està el Sol al cel, més baix apareix l'arc de sant Martí. El límit d'alçada per l'arc és de 42 graus sobre l’horitzó, més amunt no és possible veure'l, ja que l’angle requerit passa per damunt del cap de l’observador.

3 comentaris:

matgala ha dit...

Més informació sobre l'arc de sant Martí a Historias de la ciencia (en castellà).

Anònim ha dit...

Trobo que això està molt bé,jo no ho puc veure desde la meva habitació!!
Si no et sap greu agafaré una mica d'informació del teu escrit.
Haig de fer una exposiió oral i he decidit fer-la de l'arc de sant martí.
Gràcies.
Rut Comas.

matgala ha dit...

Cap problema, Rut. Que vagi bé l'exposició oral!

I, si pots, mira el post de l'Omalaled (el de l'enllaç). Allà hi trobaràs informació molt bona.