divendres, 10 d’octubre del 2008

Mira què he trobat!

Fa (gairebé) 4 anys, aquest blog va néixer com una cosa que em serviria per explicar al món les coses que anava trobant, les coses que em feien gràcia i que d'alguna manera havia d'explicar a algú, però que no trobava a qui explicar-les. Al cap de poc, vaig començar amb els problemes setmanals, i mica en mica, vaig anar perdent el (bon) costum de fer-ho. Una mica perquè hi ha moltes pàgines que fan el mateix, i totes ho feien millor. Una mica perquè feia una mica de mandra. Una mica... per un munt de coses.

Però he decidit, amb els 4 anys, reprendre aquesta faceta del blog, que ja fa temps que faig amb aquesta secció d'aquí a la dreta, "cosetes que m'han interessat". Però aquesta secció sovint està desactualitzada, amb coses de fa molt de temps. I és difícil de buscar-hi coses, i al cap i a la fi, això del blog va molt bé per poder buscar! Com ja vaig fer el blog aquell que parla de llibres...

Així que no m'enrotllo més. No puc fer res contra la mandra, i no puc prometre que me'n cansi, o que faci coses molt espaiades, però cada cop que tingui un parell o tres de coses interessants, vindran a parar aquí. Encara que només sigui posar un enllaç (tinc més idees, però ja veurem si les faig...) Però començo ja amb dues notícies dels últims dies que m'han cridat l'atenció (si, només un parell, és que tenia ganes de començar!!!). Com no podria ser de cap més manera!

L'atmòsfera de la Terra s'escapa a l'espai: No, no entreu tots en pànic, com si caiguéssin totes les borses!!! L'oxigen de la Terra es va escapant cap a l'espai, però en una proporció molt petita al que queda a la Terra. Concretament, s'escapen ions positius a través de les regions polars.

Escollir la millor imatge en raigs-X: Això no és una notícia, però és un anunci. Es tracta d'anar a la pàgina del telescopi Chandra i votar la imatge que us agradi més. Es pot votar fins a l'1 de desembre, i segons sembla, el 8 de desembre donaran a conèixer la imatge guanyadora amb una "fun interactive activity", que ara em té ben intrigada pel que serà... (serà qüestió de passar-se el 8 de desembre per la pàgina, a veure què hi ha...)

La bactèria del centre de la Terra: Bé, jo no en diria així, però es veu que han descobert una bactèria en una mina, a gairebé 3 quilòmetres de profunditat. Això és molt avall, i existint aquesta bactèria, qui ens assegura que al centre de la Terra no hi pot viure res? Ara en Dan o l'Anna em corregiran, perquè no tinc ni la més remota idea de tot això, però en fi! M'ha sorprès que només necessités matèria inorgànica per sobreviure (ni matèria orgànica, ni Sol, ni res!) i que si no té aliment (si s'alimenta de matèria inorgànica, com li pot faltar aliment? Suposo que s'alimenta només d'un tipus de matèria inorgànica!!!) es pot transformar en espora.

I aquí ho deixo. Quin post més llarg!!! :-P

5 comentaris:

Alasanid ha dit...

De les imatges del Chandra n'hi ha que són increïbles però n'hi ha unes que encara van més enllà...

D'això de l'aire n'havia sentit a parlar però segur que abans que se li acabi tot l'aire li caurà (a la Terra) un meteorit d'aquells que fan feredat (i no vull ser catastròfic).

Esperem que tingui èxit aquesta faceta del bloc.

Matgala ha dit...

Jo també ho espero, Alasanid, però no puc prometre res :-D

Jo he votat una de les imatges del Chandra que no estava en el top...

Ah! I jo també ho crec, això del meteorit!

Dan ha dit...

Jo també ja he votat.
I del bacteri. El problema al centre de la terra seria la temperatura. Tot i que ara mateix encara no estem segurs del límit superior, segur que al centre, amb tot de matèria fosa no hi pot viure res (bé, segur segur, mai es pot dir). I com que no coneixem el limit de temperatura, tampoc sabem la fondària màxima a la que podem trobar bacteris quimiòtrofes. cada vegada que algú marca un límit, va i troben un bacteri una mica més enllà.

Anna ha dit...

en dan ja no m'ha deixat res per dir ;)

crec que aquesta faceta recuperada del blog serà molt interessant :)

Matgala ha dit...

Per això mateix, Dan, jo no n'hagués dit el bacteri del centre de la Terra.

Gràcies, Anna!