dilluns, 27 d’octubre del 2008

El primer vol de l'Ariane 5

Era el 4 de juny de l'any 1996, i l'Agència Espacial Europea, després de gastar-se una quantitat enorme de diners, es disposava a provar el seu nou Ariane.



Després de l'investigació, es va descobrir l'error.

Els Ariane 4 portaven en funcionament molts anys. I no hi havia hagut gaires errors. Així que els Ariane 5 van heretar força coses dels Ariane 4. Entre elles, part del software.

Una part d'aquest software feia servir una variable entera representada per 16 bits. Això vol dir que un dels bits es guardava pel signe, i amb els 15 bits restants s'escrivia la magnitud del signe. El valor de la variable podia anar des de -32767 fins a 32767. Això era suficient per l'Ariane 4, però l'Ariane 5 era més potent i... el valor d'aquesta variable es va sortir del rang dels nombres representables per la variable!

Això va ser degut a què el programa estava preparat per l'Ariane 4, i aquesta variable representava alguna variable relacionada amb la velocitat horitzontal del coet. Però l'Ariane 5 utilitzava una trajectòria diferent de les dels Ariane 4, on la velocitat horitzontal era molt més gran, i el dispositiu no la va poder emmagatzemar.

El coet va veure l'error, i va apagar el dispositiu, en comptes de continuar funcionant. Això va fer que, amb aquest dispositiu apagat, el coet explotés.

Per si no fos prou, aquesta variable estava relacionada amb un sistema de referència que es fa servir abans de que el coet s'enlairi. Si aquest procés s'hagués parat quan el coet es va enlairar, no hi hagués hagut cap problema (tot i que, després de fer aquesta afirmació, em pregunto quantes coses i amb quants errors hi ha funcionant per aquests móns de déu, que només funcionen perquè s'aturen a temps i qualsevol dia faran un pet...)