dilluns, 20 d’octubre del 2008

Francisco J. Rubia

Arribo a la universitat i agafo la Vanguardia, que molt amablement ens deixen cada matí. Mentre pujo les escales cap al despatx, llegeixo per sobre la contra, esperant entrar al despatx i obrir la pàgina on primer llegiré el còmic d'en Calvin and Hobbes, i després faré el problema d'escacs. Serà tot el que miraré del diari fins que arribi a casa al vespre, i el miri mentre sopo...

Però a la contra, una columna em crida l'atenció. Ajedrez, posa. Se me n'hi van els ulls...
El cerebro masculino acopia más habilidades para el juego del ajedrez...., pero mi hija me ha ganado siempre que hemos jugado.

Em guardo l'opinió per mi. Acabo de fer un problema qualificat de dificultat baixa (de 3 a 15 minuts) en menys de 2 segons (o sigui, a cop de vista). Em pregunto a quina velocitat l'hagués pogut fer essent un home, em pregunto com funcionaria el meu cervell tenint les capacitats superiors atribuides als homes...

Només una frase inacabada: si el cervell dels homes està millor preparat per jugar als escacs i la seva filla sempre el guanya...

4 comentaris:

Anònim ha dit...

Sí, he llegit la notícia. M'ha sorprès que un neuròleg tragués conclusions sobre una capacitat tan específica com la de jugar a escacs.
La resta d'habilitats que menciona suposo que es basen en estudis, però sobre els escacs... se m'ha acudit que, per una vegada, tenim dades accessibles amb les que contrastar les conclusions d'un científic.

I allà he anat: a la federació espanyola d'escacs hi he trobat un fitxer on hi havia la llista de federats espanyols amb avaluació fide. I, en una de les columnes, es podia veure si es tractava d'una dona.

Dades que he obtingut (eliminant algunes avaluacions de 0, suposo que un error de dades):

Número de jugadors amb elo fide: Homes=6951, Dones= 216 (relació 1/30)
Elo fide mig: Homes=1992, Dones=1905

Conclusió claríssima: Les dones no saben jugar i, les que en saben, són molt més dolentes que els homes.
Mmmmmh... Però acabo de caure en una cosa que el neuròleg potser no sap: en els tornejos infantils normalment he vist força més nenes que dones als séniors.
Se m'acudeix que si comparéssim l'elo mig de jugadors de menys de 1,50 metres d'alçada amb els dels jugadors més alts arribaríem també a la conclusió que l'alçada és un factor determinant per saber jugar bé als escacs.

Quina mala sort, tan fàcil que havia resultat la conclusió...

Doncs segueixo.
Sub-20 Elo fide mig Homes=1873, Dones=1820
Sub-18 Elo fide mig Homes=1833, Dones=1772
Sub-16 Elo fide mig Homes=1776, Dones=1742
Sub-14 Elo fide mig Homes=1742, Dones=1727

Malauradament, aquestes dades tenen força defectes: la població és reduida (p.e., 7 noies sub-14) i, a més, no tenim la informació de jugadors que no han aconseguit elo fide, que en el cas dels més menuts són la majoria.
Però sí que m'atreveixo a treure algunes conclusions indiscutibles:
- Juguen molts més homes que dones => Els escacs interessen menys a les dones (curiosament, passa el mateix amb altres esports)
- Les diferències de nivell, quan es corregeix el factor edat, són mínimes.
- Tant homes com dones es farien un tip de riure si comparessin els seus elos amb el meu...


Apa, disculpeu el rotllo...

Matgala ha dit...

Ostres, quina anàlisi!!!

Bé, anem a pams. M'agradaria poder fer aquesta anàlisi amb dades "reals". Estaria bé si la catalana tingués un camp al fitxer d'elo que digués si la persona és de sexe masculí o femení. Trobo que serien unes dades més reals.

Perquè, com molt bé has dit, no tothom té fide. I sóc la primera a dir que aquí hi ha una diferència: la mitjana dels homes és més gran que la de les dones. Ostres! No se m'havia acudit calcular mai la mitjana. Jo sempre deia que s'havia de tenir en compte que les noies havien d'estar igualment repartides, segons la proporció de dones que juguessin, però mai se m'havia passat pel cap calcular la mitjana.

Deia això de la catalana per una raó molt senzilla. Mirant les persones en aquest rang d'edats (només 7 noies sub-14??? Això és impossible!!! Jo conec a tres noies sub-14 de Girona amb elo fide! I Girona és petit...), he observat que, a igualtat d'elo català, les noies solen tenir elo fide, i els nois no. Parlem de gent que té un elo inferior a la mitjana. Per què? L'explicació és fàcil: com que hi ha menys noies, aquestes tenen més possibilitats d'anar als campionats d'Espanya, lloc on molta gent aconsegueix l'elo fide... Per tant, la mitjana baixa, perquè si els nois que tindrien un elo fide similar ja no en tenen...

I, ja que has fet tot aquest estudi, suposo que és fàcil treure totes les persones sub-20 de la llista. Has fet la mitjana d'elo de les persones de més de 20 anys, la femenina i la masculina? És que tinc el pressentiment que te n'emportaries una sorpresa. Si ho fas, ja ens ho explicaràs...

Anònim ha dit...

Sí, jo també hauria preferit tenir la informació de l'elo català...

He mirat amb aquestes franges d'edat i:

Super-20 (es deu dir així, no?):
Mitja dones= 1969
Mitja homes= 2014
Amb un ràtio de 1 dona per cada 50 homes.

Super-25:
Mitja dones= 1991
Mitja homes= 2013
I el ràtio aquí és de 1/70.


En quant a les 7 sub-14, com a mínim 3 d'aquestes són catalanes i d'aquestes, sé que com a mínim 2 són gironines...

Bé, la informació i les conclusions són parcials, però crec que suficients per afirmar que la diferència no és de nivell sinó d'interès.
A veure si fas campanya!!!

Matgala ha dit...

Coi, ja ho deia jo que no hi havia noies de la meva edat! 1/70 en majors de 25 anys és massa. No m'esperava que fos tant!

Però, tal com m'esperava, la mitja del super-25 podríem dir que és pràcticament igual, no? La diferència és ínfima. Tot i que amb tan poques dones no sé si és massa significativa...

Les 3 gironines que comptava jo eren: Cristina, Gal.la i Júlia...

Ah! I jo de campanya ja en faig, i campanya activa. Però la gent no em fa massa cas...