dimecres, 27 de desembre del 2006

El problema de la setmana - idees pel 2007

S'està a punt d'acabar l'any, i per tant toca canviar la "competició" del problema de la setmana. El primer any donava un problema per punt, el segon any vaig anar variant la puntuació setmanal, de forma que unes setmanes es podien aconseguir molts punts, i d'altres no gaires més.

Per aquest any, i ja que comença una nova "temporada", pensava a veure si alguna cosa es podria millorar. Jo vaig posant idees, i si algú té algun comentari o suggeriment, que ho digui. Sinó, faré el que em doni la gana.

Per començar, la puntuació: una idea seria posar una puntuació màxima per cada problema i que per tots els problemes fos la mateixa. M'imagino que així seria més just. O potser no. Depenent del problema, potser s'ha de posar una puntuació més gran. De moment ho deixo en incògnita. Si algú em diu alguna cosa, ho tindré en compte. Sinó, pensaré en el tema i ja diré què faig.

Per continuar amb els punts, hi ha el problema de la gent que arriba tard. Està clar que si algú s'incorpora a l'agost, per exemple, ho tindrà molt malament per aconseguir estar al principi de tot de la classificació. Una idea que se'm passava pel cap seria donar una puntuació a qui entrés de nou, la mitjana dels punts que tingués qui estigués participant, però també he pensat que això seria injust per qui hagi participat i tingui menys punts que la mitjana. També es podria fer una mitjana sobre els problemes contestats, però aleshores es primaria a qui resolgués només aquells problemes més "fàcils". Així que hi continuaré pensant i si algú té alguna idea...

Finalment, dues consideracions més sobre el problema. Se m'ha passat pel cap que, en comptes de deixar una setmana per resoldre els problemes, en podria deixar dos. O sigui: cada cap de setmana publicar un problema nou, però no tancar-lo fins al cap de dues setmanes. I l'altra cosa són aquests problemes com l'últim problema de la setmana, en els que s'ha de donar una resposta, però la puntuació depèn de la resposta que doni la resta de la gent: o es pot escollir un número molt petit, per assegurar-se una puntuació, però que serà petita, o escollir un número més gran, tenint la possibilitat de tenir una puntuació més gran... però també que, depenent de les respostes de l'altra gent, es converteixi en no-res. No hi ha una solució òptima, sinó que la solució òptima depèn de les solucions que triin els altres. La meva idea seria crear una competició paral.lela, ja que aquí hi ha estratègia, però també hi influeix la sort. Posaria un problema d'aquests cada mes (o cada dues setmanes) i a veure què passa. El problema és que no sé si aquest tipus de problemes tenen interès, ja que si hi ha un mínim de 4-5 persones jugant-hi, és interessant. Amb menys de 4-5 persones, suposo que no té massa sentit.

Així que res, tot un rotllo amb coses que se m'han passat pel cap. Si algú té alguna idea, que deixi un comentari o envii algun mail. Si ningú diu res, faré el que em sembli.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Hola,
aquí van algunes idees (que potser et recordin a l'Enigmàlia i a l'Escaquejant...):
- crec que és bona idea fer durar els problemes dues setmanes i que es solapin, tot i que el fet que el problema "antic" quedi molt avall pot ser un problema.
- barrejar els problemes d'atzar amb els clàssics és divertit. No crec que valgui la pena tenir una competició paral·lela.
- crea una puntuació trimestral i una d'anual que cada trimestre es divideixi per dos (o infla les puntuacions durant l'any, que és el mateix). Així els nouvinguts tindran opcions per guanyar.
- opino que donar puntuacions diferents segons el problema és bo. I que sigui fàcil obtenir punts, encara que sigui parcialment, també.
- diguem el que diguem, fes el que et doni la gana. Per alguna cosa és el teu blog.

Bon any a tothom!
Apa.