dissabte, 4 d’octubre de 2014

12 de novembre: cita amb Philae


 I avui tocava parlar de Philae, que és el mòdul de la Rosetta que aterrarà (acometarà?) al cometa.

Per començar, una imatge del lloc on aterrarà: Impressionant, veritat?

 Però encara hi ha més coses. Per poder aterrar, ha de fer una òrbita molt complicada. A la següent foto i ha el gràfic del que farà la Rosetta:


 I una explicació de què farà a cada moment:


 A més, també ens han explicat com van escollir el lloc on es podia aterrar. A la següent foto, els punts verds de l'esquerra són punts a on hi "arriben" òrbites. Vaja, els punts on es pot arribar. La figura de la dreta ensenya els punts on hi toca més el Sol (en vermell) o on no hi toca gens (negre). La idea és que, per fer les observacions científiques que s'han de fer, cal que hi hagi Sol.

 Per tant, s'ha de fer la intersecció dels punts verds d'una figura amb els punts vermells de l'altra.


Això els dóna uns quants punts, però interessants científicament n'hi ha dos, i encara no han triat del tot quin serà. Però el punt J és el més probable. On és el problema? Doncs que el cometa, tal com es veu a la primera òrbita, no és del tot planer, i Philae només pot aterrar a un màxim de 45 graus de pendent. Així que, si es mira a la foto següent, i tenint en compte que tot el vermell passa de 45, ha de ser molt precís per poder aterrar allà on es vol realment.


 Això afegit a que el retard en la comunicació amb la Terra són 30 segons (30 d'anada i 30 de tornada), vol dir que ha d'estar tot molt ben preparat perquè vagi bé.

 El 12 de novembre estarem atents a veure què passa!