dilluns, 23 de novembre del 2009

Femení de Girona - 1

Amb aquest problema comença una sèrie d'n problemes d'escacs extrets de partides del campionat femení de Girona.

(n és un nombre indeterminat que només conec jo, i que es coneixerà quan s'arribi a l'últim problema... Mentrestant, de dilluns a divendres, cada dia, a les 9 del matí, s'autopublicarà un problema).

Aquest primer problema prové de la segona ronda. La jugadora que jugava en blanques va fer una jugada que semblava que guanyava un peó: 1. Td5. Però després de la jugada negra, 1. ... Te7, el peó no es va guanyar.



És bona Td5? Guanya realment un peó? Hi ha alguna altra cosa millor?

4 comentaris:

Anònim ha dit...

Hola matgala.

Abans de res, m'agradaria presentar-me. Fa unes setmanes em vaig registrar a la pàgina d'Escaquejant i, a través dels seus enllaços, he arribat a aquest blog. Mirant-me'l per damunt, haig de dir que m'ha agradat força (especialment els apartats de "El problema de la setmana" i els d'escacs) i ja es troba entre els preferits. El meu nick, com pots apreciar (em permets el tuteig?), és Hawky (el tinc per gustos personals) i sóc un jugador d'escacs bastant verd i novell.

Tornant al problema, trobo que la jugada 1. Td5 és la bona, ja que l'alfil negre roman immòbil (està clavat pel mat a d8) i no pot realitzar dobles amenaces ni res molest. Seguint la continuació de l'enunciat, 1. ..., Te7 es vacil·la prenent el "protegit" peó amb 2. Txh5, i la lògica continuació 2. ..., Txf7 se segueix amb 3. Th8+, i el negre ha d'entregar l'alfil o la torre obligatòriament i, per tant, recuperant la peça i guanyant un peó.

Només he mirat el problema per sobre, per la qual cosa hi haurà alguna refutació de la línia que he proposat o alguna jugada millor que 1. Td5.

Salutacions

Matgala ha dit...

Moltes gràcies, Hawky.

Doncs sí, la millor jugada és Td5, i després de Te7, el blanc es pot menjar el peó sense cap problema, com molt bé has dit.

Demà un altre!

Escaquejant ha dit...

Sí, encara que tard, jo també votava per Td5. Potser la resposta negra que m'agrada més del negre era b5, tot i que el peó no hi ha qui el salvi...

Ramon

Matgala ha dit...

Sí, potser sí, Escaquejant: es tracta de, un cop perdut el peó, fer el màxim mal possible.