dijous, 5 de novembre de 2009

Estadístiques i escacs

A través de Microsiervos descobreixo un interessant estudi estadístic sobre els escacs.

M'ha fet gràcia que el dia amb més partides fos el dissabte (que no se n'enteri la Catalana o ens farà jugar a tots el per equips els dissabtes!!!). I el mes en el que es juguen més partides, és l'agost (ai, els tornejos d'estiu...!)

L'obertura més jugada, la siciliana, com ja era d'esperar. La sorpresa ve amb la segona més jugada: la Pirc!!! No ho hagués dit mai! Però és que a la Pirc la segueix... l'Escandinava! No entenc res!

Seguint amb les estadístiques, l'obertura que dóna més possibilitats de guanyar al blanc és un gambit de dama (no, no canviaré d'obertura!) La segona, una variant de la francesa (que no, que no canviaré d'obertura!)

Mentre que amb negres, l'obertura més fiable és... exacte! La Siciliana (que no, que ja he dit que no canviaré d'obertura!)

Una altra dada curiosa: si mous molt les torres amb blanques, tens poques possibilitats de guanyar (comparades amb moure molts cops alguna altra peça). Però si ho fas amb negres, és just el contrari!

En fi, si més no és curiós.

2 comentaris:

Escaquejant ha dit...

Una companya de feina em va enviar una referència a una notícia que parlava d'aquesta mateixa estadística, no recordo si era l'article de Microsiervos, i el que més em va xocar va ser el fet que la mitja de jugades d'una partida sigui inferior a 30 moviments.

No ho sé, m'esperava de 40 a 50...

matgala ha dit...

Jeje. A mi no em va sorprendre, perquè jo això ja ho havia fet amb les meves partides (tant les meves, com les de la meva base de dades) i el nombre de jugades segueix aproximadament una campana de Gauss centrada en algun lloc (si no recordo malament) entre el 28 i el 30...

Pensa que és una mitjana. Que poques partides passen de la jugada 50. I que moltes partides acaben en taules entre la 10 i la 20...