dissabte, 3 de febrer del 2007

El problema de la setmana - vegetals

Aquesta setmana, i vista l'acceptació que va tenir el problema anterior, el problema s'assembla molt al de la setmana passada. Aquest cop es tracta de trobar un vegetal (el que sigui, només cal que estigui al diccionari i que sigui del regne vegetal). El que s'ha de fer és el següent: agafar les lletres del nom del vegetal i ordenar-les alfabèticament. Guanya la paraula que, un cop ordenades les lletres alfabèticament, estigui més enrere alfabèticament.

Per exemple, si les paraules proposades són herba, narcís i baobab (triades aleatòriament, és clar), es posarien primer les lletres ordenades alfabèticament:

ABEHR
ACINRS
AABBBO

La millor seria narcís, la segona herba, i la tercera baobab.

Tinc una intuició sobre la millor paraula que es pot aconseguir, però segurament algú me la millorarà. En el moment en què algú digui la paraula o la millori, diré que aquella era la paraula en qüestió (segurament això passarà molt ràpid).

Com la setmana passada (i malgrat córrer el risc que algú es quedi sense punts), dóno 5 punts a la millor paraula, 3 a la segona i 1 a la tercera (una paraula per persona).

Tancaré el problema el 17 de febrer.

16 comentaris:

miquel ha dit...

Uf, és molt difícil.
Va, jo poso

xop: OPX

Matgala ha dit...

Ja deia jo... La primera paraula i ja supera a la meva, la que jo creia bona... Esperaré a veure si algú la diu, i sinó la diré el dia que acabi... d'aquí a un parell de setmanes.

miquel ha dit...

Ostres, de veritat?

Després de posar la paraula se m'ha acudit un joc que ve a ser una mena d'híbrid entre el d'aquesta setmana i l'anterior dels animals.

Es tracta de fer el mateix que tu proposes avui, és a dir, resituar les lletres d'una planta per ordre alfabètic i veure quina és la que, llegida de dreta a esquerra, seria la darrera en ordre alfabètic. En el cas dels teus exemples, l'ordre seria el següent:

Millor: ACINRS
segona: ABEHR
tercera: AABBBO

Cal dir que jo he trobat una planta que em sembla guanyadora.

Anònim ha dit...

Suposo que la que havies pensat, matgala, era el PI:

IP

Bé, no guanya al xop, però a mi em sembla una bona solució...

Matgala ha dit...

Exacte, Enigmàlia, la que havia pensat jo era PI (que a part de ser un vegetal és un bonic número), i que, degudament ordenades les lletres queda IP (també bonica paraula). Però, és clar, XOP és una paraula millor pel problema.

Pel joc d'en pere, ara aquí, sense pensar massa, se m'acudeix ZARZAMORA... ai, no, que és en castellà!

Anònim ha dit...

Realment PI té moltes possibilitats de lectura. No se m'havia acudit

Bonica paraula AAAMORRZZ (sembla que la digui el Gòlum, que també, el pobre, es devia enamorar alguna vegada). No l'havia pensada i sembla definitivaen castellà.

En català, però, encara en tenim una altra que acaba en les dues mateixes lletres. Una pista: apareix a l'evangeli segons Sant Mateu, crec.

Dan ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Dan ha dit...

OM

Per un moment he pensat ROURÓ, però és un bolet, i per tant, no es un vegetal.

En tot cas, cap dels dos supera al xop. :(

Anònim ha dit...

Col:OCL

(Fulla de Roure)

Matgala ha dit...

La paraula en català i dues lletres no se m'acudeix. Seguiré pensant...

Per què has esborrat això de l'Ulmus nigra? És correcte, no?

Correctes totes, sembla que les paraules curten triomfen :-) (i que el meu pi, que també l'ha trobat l'Enigmàlia, no puntuava...)

Matgala ha dit...

Per cert, fulla de roure, la col estaria més enrere: CLO, a darrere de PI.

Anònim ha dit...

Per la proposta del pere, jo posaria ACACIA.

AAACCI

I per la del concurs, deixa'm que pensi una mica.

He trobat una paraula que frega el límit del permés, així que començo amb la polemica. La paraula és: Suro. (es del regne vegetal, però no es un arbre).

Que vagi molt bé.

Matgala ha dit...

Em sembla que no has entès la proposta d'en pere: es tracta que, un cop ordenades les lletres, la paraula llegida de dreta a esquerra sigui la última alfabèticament (per això es primaven les z).

Suro jo crec que és correcta. No parlava d'arbres, sinó de vegetals en general. I, de totes formes, el meu diccionari diu que suro també pot ser una alzina surera...

Matgala ha dit...

Bé, sembla que torna a guanyar en pere, amb el xop. Poso la classificació. Si m'he equivocat, que algú em corregeixi.

pere - xop - 5 punts
ramtia - suro - 3 punts
dan - om - 1 punt.

miquel ha dit...

Crec que t'has equivocat.
1r. suro = orsu
:-)

Matgala ha dit...

Doncs tens raó. Gràcies! Ara ho canvio.