dimecres, 12 d’abril del 2006

Urà



Urà és el setè planeta del sistema solar, segons la distància al Sol. Urà és un planeta visible a ull nu, però, incomprensiblement, no va ser "descobert" fins l'any 1781 per William Herschel (se l'havia observat anteriorment, però l'havien confòs amb una estrella).

Malgrat que Urà és visible a ull nu, no és tan fàcilment visible com ho eren els 5 planetes coneguts a l'antiguitat: Mercuri, Venus, Mart, Júpiter i Saturn. Actualment, degut a la contaminació llumínica, és gairebé impossible veure Urà a ull nu.

La propera setmana Urà serà visible molt fàcilment. Això passarà els dies 17, 18 i 19 d'abril. Durant aquests dies, Venus i Urà estaran separats per un grau (de fet, el dia 18 estaran separats només per 0.3 graus). Venus és molt fàcil de veure: simplement cal mirar a l'est just abans de la sortida del sol (això de just abans de la sortida del sol és el més complicat de fer...). Venus és "l'estrella" més brillant que es veu. Si el cel és suficientment fosc (o sigui, que no es mira des de cap poble gran ni des de cap ciutat), es veurà Urà just al costat de Venus.

4 comentaris:

Aitor Martínez ha dit...

Molt interessant, ja miraré si sóc capaç de veure'l.

M'agraden aquestes noticies. I també m'ha agradat la dels satèl·lits de Júpiter.

Gràcies per tota la informació.

Que vagi tot molt be.

Anònim ha dit...

Aquest post sí que m'ha agradat ;)

Salut!

Matgala ha dit...

Moltes gràcies a tots dos!

És que hi ha ocasions úniques que no es poden deixar escapar :-)

Anònim ha dit...

Missatge de part de la Matgala:
Fa dos dies que la Matgala esta sense internet, i seguira així uns quants dies més. Per aixo aquesta setmana no hi haura problema.