dissabte, 28 de gener del 2006

El problema de la setmana - ho compleix?

Aquesta setmana m'he inventat una condició que algunes paraules compleixen i d'altres no. Crec que és difícil, però potser algú em sorprèn. Jo em sembla que no seria capaç de resoldre-ho. Per això donaré unes quantes paraules que ho compleixen i unes quantes que no. Fins i tot una que no es pot classificar i que crec que dóna una bona pista per trobar la condició en qüestió. De totes formes, durant la setmana jo aniré donant pistes, si veig que és molt difícil. I contestaré totes les preguntes que se'm formulin al respecte.

Agraïria que la solució fos donada com "tal paraula compleix la condició i tal altra no".

La puntuació dependrà del dia que es doni la solució. Afortunadament, els comentaris del blogger tenen la possibilitat de dir el dia i l'hora :-)

Dissabte 28 o diumenge 29: 8 punts.
Dilluns 30: 7 punts.
Dimarts 31: 6 punts.

I així, anar traient un punt cada dia fins a diumenge 5, que donaré 1 punt.

Ara sí, les paraules:

CASA ho compleix, però COTXE no.

PAPER ho compleix, però LLAPIS no.

BOSC ho compleix, però ARBRE no.

Els planetes del Sistema Solar (MERCURI, VENUS, TERRA, MART, JUPITER, SATURN, URA, NEPTU i PLUTO) ho compleixen, però CARONT (el principal satèl.lit de Plutó, tot i que no té rellevància) no ho compleix.

ANIMAL no ho compleix, però VEGETAL sí.

TRONC ho compleix, però BRANCA no.

Finalment, la paraula MACO no es pot decidir si ho compleix o no.


Setmana anterior

Setmana següent

12 comentaris:

Matgala ha dit...

Bé, vaig a donar dos parelles més de paraules que ho compleixen/no ho compleixen. Si ningú s'anima, dilluns al vespre donaré més pistes... I si algú s'anima, també...

GERMA ho compleix, però GERMANA no.

PETIT ho compleix, però GRAN no.

Matgala ha dit...

La pista del dilluns.

La veritat és que em sembla que aquesta setmana m'he passat amb el problema. Quan veieu la solució (o quan us la digui) us recordareu de ma mare, que, per cert, és molt bona dona. Per sort, ni sabeu on visc ni la cara que faig :-)

Esperava dir aquesta pista d'aquí a uns dies, però com que reconec que és realment difícil (o potser no) la dic jo.

El que faig amb cada paraula és transformar-la en un número. Una paraula compleix la condició si el número compleix la condició. I no la compleix si el número no la compleix. A més, com vaig dir (i em va costar de trobar) hi ha alguna paraula (poques) que no es pot decidir si es compleix la condició o no.

Demà una altra pista.

Si algú té alguna pregunta, la contestaré aquest vespre.

Anònim ha dit...

Una miqueta si que t'has passat!!!

Si no arriba a ser per la pista del dilluns, em sembla que no el trec ni en 3 setmanes.

CATALANA ho compleix, però ESPANYOLA no.

I PORTA no se definir-te si la compleix o no.

PS: Més que de t'ha mare me n'he enrecordat de tu, perquè el problema és dels complicats. Però ha estat entretingut, gracies per la diersió.

Que vagi be, i sort per als altres.

Matgala ha dit...

Perfecte, ramtia. 6 punts per tu quan els posi.

Jo que venia aquí disposada a donar unes quantes pistes més perquè ho trobava molt difícil i m'he trobat que ja ho has resolt. Felicitats! Perquè era bastant difícil. I felicitats també per trobar "porta". A mi em va costar bastant trobar "maco".

Pels altres, aquest vespre us donaré alguna altra pista.

Matgala ha dit...

Bé, anem per la pista del dimarts. Però, abans, altre cop felicitats a en ramtia, perquè realment era difícil, realment em vaig passar una mica (ja comptava en anar donant pistes durant la setmana) i encara no havia donat massa pistes. De veritat que m'ha deixat ben sorpresa (positivament).

- Per transformar les lletres en números, es pot fer servir l'abecedari que hi havia en el problema de les paraules de valor màxim.

- No es fan servir operacions complicades.

- Un cop transformades les lletres en números, les lletres ja no tenen importància, només els números i les operacions que es facin amb ells.

Volia donar alguna altra pista avui, però ja que veig que el problema es pot resoldre, aniré una mica més a poc a poc.

Matgala ha dit...

No sé si encara hi ha algú intentant trobar la solució. Per si de cas, una altra pista:

- Les operacions que es fan amb cada número/lletra NOMÉS depenen de la seva posició a dintre de la paraula.

Anònim ha dit...

No, si ja havia intentat assignar valor numèric a les lletres, i ja les havia sumat totes i classificat per múltiples de determinats números, quadrats, parells/senars... i havia comptat quants angles, o àrees tancades, o corbes tenien cada una de les lletres, i tot plegat ho havia classificat en vocals i consonants i...

bufff... és difícil...

Anònim ha dit...

Espera...

ESCAC no ho compleix i MAT sí?

I ni el BARÇA, ni el NÚÑEZ, ni l'ESTADI podem estar segurs que ho compleixin?

(disculpa la conya...)

Apa

Matgala ha dit...

Ostres, ara em sap greu que hi hagis donat tantes voltes.

Tens raó, escac no ho compleix i mat sí.

Ara, amb això del barça, nuñez i l'estadi... Amb el Barça tinc un problema amb la ç. Però si la ç la canvio per una c o si l'afegeixo al diccionari, aleshores Barça sí que ho compliria. Amb Núñez torno a tenir problemes... Però si faig el mateix amb la ñ (afegir-la al diccionari o canviar-la per una n) llavors sí que ho compliria. I l'estadi... Bé, l'estadi sí que ho compleix. Coi, era difícil de trobar, estadi... O és que ho vas fer mirant el partit i tenies ganes de posar que estadi ho complia o no ho complia i te la vas trobar?

En fi, com que posa a l'hora que va ser enviar ja avui dijous, et donaré els 4 punts quan els posi.

Anònim ha dit...

Sí, jo també tenia el problema amb la ç i la ñ, per això no podia estar segur que ho complís :-)

lo de l'estadi ho vaig buscar per l'analogia amb les dues paraules busca-raons, i després de provar-ne algunes vaig topar amb aquesta...

Per cert, la pista definitiva és la de que les posicions de les lletres és important...

Matgala ha dit...

Curiós...

Barça no es pot decidir.

Nuñez tampoc.

(la)Porta tampoc.

Estadi tampoc.

Camp no ho compleix, però de molt poc que no es pot decidir si ho compleix o no.

Curiós, curiós...

Matgala ha dit...

Ara us dóno els punts a tots dos.

Aquest cop el problema era una mica complicat. El que feia era transformar cada lletra en un número, segons la posició en la que estiguessin a l'abecedari. Dues setmanes abans hi havia la forma de transformar-ho.

Llavors el que feia era agafar els números de la primera posició, la tercera, la cinquena, la setena... i els sumava, i agafava els de la segona, quarta, sisena... i els restava. Si la solució era positiva, la paraula complia la condició. Si era negativa no la complia.

Sóc conscient que la cosa és simètrica: també es podrien restar els de les posicions senars i sumar els de les posicions parells i dir que la paraula ho compleix si el resultat és negatiu.

Sí, ja ho sé, aquesta setmana em vaig passar una mica.