dissabte, 3 de desembre del 2005

El problema de la setmana - partida més curta

Aquest cop el problema de la setmana serà el problema quinzenal, perquè properament marxo a jugar el campionat de Catalunya femení. Així doncs, aquest problema estarà vigent fins el dia 18 de desembre.

De mentres, i si algú s'avorreix, suposo que podrà mirar les partides a través del portal de retransmissions de la federació catalana d'escacs, des de dimarts 6 fins a diumenge 11. Accepto qualsevol comentari del tipus "però mira que ets dolenta!" sempre i quan sigui crítica constructiva.

Continuo amb el problema de la setmana. Per començar, anuncio que ramtia ha aconseguit resoldre el test lògic just el dia abans que aquest complís un any. A més, en FreshMind ha proposat un problema, que està als comentaris del problema de la setmana anterior. Com a resum, el problema seria el següent: ¿Cuál es la única palabra q se escribe como es? Hi ha l'explicació del que vol dir als comentaris del post anterior, com ja he dit. Jo no tinc idea de què és, de moment, però si algú ho sap i en FreshMind ho confirma, li donaré també un punt.

I ara el problema (ja era hora). Es tracta de la variació d'un joc que vaig veure fa un temps ara no recordo on. Es juga en un tauler d'escacs, i amb les peces d'escacs. Es comença amb el tauler buit i a cada torn, cada jugador posa una peça al tauler. Cada jugador només té les peces d'un joc d'escacs (o sigui, només disposa d'un rei, una dama, dues torres, dos àlfils, dos cavalls i vuit peons). Per posar una peça al tauler, s'ha de complir que la peça no es posi a cap casella amenaçada per cap peça contrària i que no amenaci a cap peça contrària. Perd el jugador que ha de jugar i no pot col.locar cap peça.

Per exemple, si les blanques posen una dama a d4, aleshores les negres poden posar un rei a e6, però no a e5. A e6 hi poden posar qualsevol peça excepte un cavall, perquè aleshores amenaçaria la dama blanca. Si per exemple posen un rei a e6, les blanques poden posar per exemple un àlfil a e3, però no hi poden posar una torre.

El problema consisteix a trobar la partida més curta que es pugui jugar amb aquest joc. Jo no sé la solució. Així que el dia 18 de desembre donaré un punt a la persona que hagi aconseguit la partida més curta (a igualtat de llargada, li donaré al primer que hagi trobat la partida). A veure si aquesta setmana també trobeu el problema tan fàcil :-)

Per qualsevol dubte, seré per aquí fins dilluns al vespre (o potser dimarts al matí) i a partir del dia 11 o 12.

Setmana anterior

Setmana següent

18 comentaris:

Anònim ha dit...

Dues preguntes:
- els alfils poden anar a caselles d'igual color?
- els peons poden anar a la primera o vuitena casella?

Matgala ha dit...

No hi ha cap problema amb què els àlfils vagin a caselles del mateix color.

Pel que fa als peons, els pots posar on vulguis, però compte, perquè només tens un joc i si poses un peó a vuitena no el podràs canviar per la peça que vulguis (a no ser que encara no l'hagis col.locat, amb el que és equivalent posar la peça que el peó i substituir-lo per la peça=.

Anònim ha dit...

Hola como estais? Pues voy a proponer una solución, aunque no sé si será la más corta...ahí va:
1.Qe4 Ac5 2.Ad5 Qf6 3.Ah2 Ad7 4.Ca5 Kd1 ganan negras.

Matgala ha dit...

La partida encara no s'ha acabat. Les blanques podrien posar una un peó o un cavall a h1, per exemple. O un peó a h7. Encara tenen moltes jugades possibles.

Anònim ha dit...

Hola.

El problema fa molt bona pinta, i encara que no sóc aficionat als escacs, crec que es poden trobar bones solucions només coneixen els moviments de les peces.

Per cert gracies per el link i no em vaig fixar que el problema ja quasí tenia un any, realment era molt entretingut.

Molts records i que vagi be el campionat.

Anònim ha dit...

Una pregunta.

Si poso aquesta distribució: Da1 i Tc3 totes dues de les blanques, les caselles d, e5, f6, g7, h8 no queden pas atacades, oi?

Ps: suposo que D(dama), i T(Torre), com que no se com s'escriu en codi escaquístic, seria bo que possesis algún exemple.

Matgala ha dit...

Exacte, amb la torre a c3, aquesta obstrueix a la dama i aleshores les caselles de la diagonal que hi ha més enllà no queden amenaçades.

També és correcte la D per la dama i la T per la torre. Pel cavall es posa una C, per l'àlfil una A i pel rei una R. Pels peons no es posa inicial.

L'exemple d'en FreshMind està posat en una barreja entre el català-castellà i l'anglès. En anglès seria Q per la dama, R per la torre, N pel cavall, B per l'àlfil i K pel rei. Fins ara no me n'havia adonat.

Un exemple? Doncs posaré l'exemple ràpid i fàcil de la partida més llarga que es pot fer:

1. a2 a7 2. b2 b7 3. c2 c7 4. d2 d7 5. e2 e7 6. f2 f7 7. g2 g7 8. h2 h7 9. Ta1 Ta8 10. Cb1 Cb8 11. Ac1 Ac9 12. Dd1 Dd8 13. Re1 Re8 14. Af1 Af8 15. Cg1 Cg8 16. Th1 Th8

I després d'aquesta partida tan interessant, ja es pot començar una partida d'escacs :-)

Anònim ha dit...

Tienes toda la razón matgala...ahora me doy cuenta de q no estaba considerando bandos a la hora de ver casillas amenazadas, sólo me preocupaba de q estuvieran o no amenzadas.
Por cierto, suerte en el torneo, seguro q lo haces muy bien :).

Matgala ha dit...

Bé, sembla que no hi ha més dubtes. Els dubtes que hi puguin haver, els resoldré a partir del dia 11 o el dia 12.

I gràcies per desitjar-me sort. A veure què faig.

Anònim ha dit...

Hola!!

Espero que hagi anar be el campionat.

El problema que plantejes és més complicat del que sembla, però tot i això he trobat una solució, que espero no sigui incorrecte.

1. b8 a5 2. d2 a8 3. e1 b3 4. g1 b5 5. g7 e2 6. h2 f1 7. h5 h1 8. h8 h6 9. Tc7 Ta6 10. Td8 Tf3 11. Ah7 Aa3 12. Cg2 Cd1 13. Dd4 De6 14. Rh4 Ra2

Espero que estigui be, perquè al final he hagut de modificar la solució, perquè contenia errors.

Ps: He hagut de canviar de página, per problemes en l'actualització, la nova pàgina és: http://branquetacirera.2.ag/

Matgala ha dit...

Bé, he comprovat la solució i diria que està bé, que la resposta compleix totes les condicions. Ja em pensava que ningú donaria cap solució. Certament sembla difícil, sí.

Ara canvio l'enllaç.

Matgala ha dit...

Bé, ha arribat el diumenge 18 i només hi ha la solució de ramtia, que per tant, és la solució més bona que ha arribat. Així que li dóno el punt a ramtia. A partir d'ara, qualsevol persona que obtingui una solució millor que la que hi ha, també rebrà un punt (i així el problema resta obert). He de dir que jo he trobat una solució més bona (per si algú es pica i vol trobar la solució, que sembla que aquesta setmana o el problema era molt difícil o no ha tingut massa èxit).

Anònim ha dit...

Hola!!

Gracies pel puntet, mirarem de millorar la solució que et vaig enviar. Per cert el problema de l'escaquejant es força bo també, mirarem de resoldre'l.

Que tingueu una bona setmana.

Anònim ha dit...

Bones Festes a tots.

Com podeu veure sóc una ment inquieta, que no sap estar-se de intentar millorar aquells problemes que li agraden.

Millora de la solució: 1.Cc2 Ra2 2.Tc7 Ta5 3.d1 b1 4.Dd4 Tb3 5.Td8 c1 6.Ce1 De6 7.Ae2 g3 8.h1 Ch2 9.h4 Ch3 10.Ah7 Ah6 11.h8

Espero que no contigui errors.

Que tingueu un bon fi d'any.

Matgala ha dit...

Hi ha un petit problema amb la jugada 6. ... De6, que amenaça el cavall que està a e1. I amb la 7, Ae2, que està amenaçat per la dama negra. Podria ser que la dama anés a algun altre lloc?

Anònim ha dit...

Efectivament. Ja miraré de subsanar-lo. Gracies per l'aclaració, ha sigut un descuit.

Anònim ha dit...

Nova solució.

1.Ta3 Tc2 2.Ra7 Cc7 3.Tb4 Td1 4.Cb8 Dd5 5.c8 Ae8 6.De3 g6 7.Ae7 h1 8.f6 Ah2 9.f8 h5 10.Ah3 h7 11.h4 h8 12.Ch6

Esperem que aquesta vegada no contingui errors.

Bones festes a tots.

Matgala ha dit...

Ara sembla que sí que està bé. Et donaré el punt junt amb el problema de la setmana quan posi el problema de la setmana vinent.

Bones festes.