divendres, 31 de desembre del 2004

Mars Climate Orbiter

Fa uns dies la família em va preguntar sobre el tema. Tothom ha sentit la història, però m'ha fet gràcia escriure-ho. Així que m'he posat a buscar per internet. Entre altres coses, hi he trobat un report de la NASA, que es pot veure aquí.

El Mars Climate Orbiter (a partir d'ara MCO) era un projecte de la NASA per estudiar l'atmosfera de Mart. Va ser llançat l'11 de desembre de 1998. Havia d'arribar a Mart el 23 de setembre del 99, uns nou mesos i mig després del seu llançament, i col.locar-se a una òrbita quasi-polar a uns 400 Km al voltant de Mart. Però el 23 de desembre, el MCO es va estrellar inesperadament sobre la superfície de Mart.

Què va passar? Un dels equips que treballaven en el projecte treballava amb unitats internacionals (metres), mentre que un altre treballava en unitats angleses (milles). A l'hora de comunicar-se uns aparells amb els altres, les distàncies es donaven bé... només que amb unes altres unitats!

El resultat? Doncs que la MCO es va posar en una òrbita a uns 300 Km lluny de Mart, en comptes dels 400 que els aparells suposaven que estava. I això va ser suficient perquè la força de la gravetat l'atregués amb més força i se n'anés tot el projecte per terra (o per Mart, millor dit).

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Aquest és el cas al qual es va referir el JMS? O és que a la Nasa tenen problemes amb les unitats cada dos per tres...?
B.

Matgala ha dit...

Sí, és el mateix cas. Si et mires el que vaig escriure, la data en què va passar era el 99. I ja era la època en què ens ho va dir, no?