diumenge, 29 de juliol de 2012

Juguen blanques i...?
 Les blanques tenen un peó a punt de coronar (que a més corona amb escac). Però les negres també tenen un peó a punt de coronar... i tenen un àlfil.

 Juguen blanques. Quin serà el resultat final de la partida?


Solució del problema anterior:


 El blanc, si vol guanyar, ha d'aconseguir guanyar la dama o fer mat. Pot aprofitar la mala posició de les peces negres per guanyar: 1. Ah2+. Està clar que el negre no pot menjar l'àlfil, perquè seguiria Db8+, guanyant. Així doncs el rei negre s'ha de moure, i no té massa opcions. Si 1. ... Rg5 2. Dg8+, guanyant la dama. Si 1. ... Rf5 2. Df7+, i el negre només pot anar a g4 (com en la variant principal que hi haurà més avall) o perdre la dama anant a e4 (Db7+) o a g5 (Db8+). I si 1. ... Rf3 2. Dc6+, acostant la dama i fent un mat semblant a algun de la variant principal.

 Així doncs només queda 1. ... Rg4 2. Dg6+ Rf3. Si 2. ... Rh3 3. Dh5 mat (i és d'aquells que fa mal!).


3. Dc6+ Rf2 4. Dc5+ Rf3. Aquí a 4. ... Rf1 també segueix un mat ràpid: 5. Dc4+ Rf2 6. De2 mat. Aquest també fa mal!Però seguint amb 4. ... Rf3, també es guanya: 5. Dd5+ Rf2 6. Dd4+ Rf3 7. Df4 mat. Sí, aquest també fa mal!!!


2 comentaris:

Escaquejant ha dit...

Déu n'hi do, el de la setmana passada. Sí que feien mal, tots aquells mats.

D'aquesta setmana, no ho tinc del tot clar. Entenc que la idea és promocionar i intentar fer escacs amb la idea de capturar l'alfil, cas en el que la partida ja estaria guanyada (simplement, pot entregar la dama quan el peó promocioni a g1 i pujar després el de c).
Per altra banda, si aconseguim col·locar el rei negre a g1, podem permetre'ns la possibilitat de que l'alfil canviï amb el peó, ja que al ser el peó negre de cavall, les blanques el poden guanyar.

Tot i que no em veig en cor d'analitzar els moviments precisos, jo promocionaria, triangularia acostant-me amb la dama fins que el rei negre es posés a g1 o tingués algun doblet que em permetés guanyar l'alfil, i llavors em dedicaria a pujar el peó blanc fins que l'alfil blanc hagi d'immolar-se contra aquest.

Fins aviat

Mat gala ha dit...

La idea és aquesta, sí. Però hi ha una jugada que fa "fàcil" el acostar-se amb la dama i fer tot el que dius.