dilluns, 24 de maig del 2010

Un altre final

Per seguir amb el ritme de les últimes setmanes, un altre final.



Juguen les blanques. Tenen una torre de més, però el peó d'f2 negre pot valer una torre o alguna cosa més. Poden guanyar les blanques?

Si el blanc intenta la "lògica" 1. Td1 per aturar el peó, no passarà de les taules: 1. ... Ab5 2. c4 Axc4 i si intenta 3. Ad3 Axd3 4. Ta1+ Aa6 5. b5, el negre té el recurs 5. ... f1=D 6. Txf1 Axb5, i el final resultant són taules.

Si el blanc intenta buscar el mat amb 1. Td5, tampoc passarà de les taules: 1. ... f1=D 2. Ta5+ Da6 3. Txa6+ bxa6 i el final són taules.

Aleshores, el blanc pot guanyar? Com?

Si a la primera variant, després de 5. ... f1=D, el rei negre en comptes d'estar a a8 estigués a a7 i algú defensés la casella b6, el blanc podria fer mat. Per tant, la continuació sembla lògica: 1. Rc7+ Ra7. I ara que ja tenim totes les peces on volíem, podem seguir la nostra seqüència de jugades: 2. Td1 Ab5 3. c4 Axc4 4. Ad3 Axd3 5. Ta1+ Aa6 6. b5 f1=D.



El moment clau. Amb els reis a a8 i c8, la partida és taules. La torre blanca no pot fer res davant de l'àlfil i el peó de b negres.

De la mateixa forma, si el blanc jugués 7. Txf1, el negre té taules amb 7. ... Axb5.

Però el blanc pot guanyar amb 7. Txa6+ bxa6.



I aquesta és una d'aquelles situacions còmiques en les que una dama i dos peons no poden evitar que un sol peó blanc acabi guanyant: 8. b6+ Ra8 9. b7+ Ra7 10. b8=D mat.

2 comentaris:

Escaquejant ha dit...

Impresionant, els finals que estàs penjant! En cada un, abans de mirar-me la resposta em paro una estona a pensar-los... i ni de bon tros ensumo tot el que hi ha al darrera!

Ramon

Matgala ha dit...

Gràcies!

Bé, jo els trobo per aquí i per allà i entre el Fritz i jo llavors fem el post...

Bé, de fet moltes vegades el Fritz no veu el que hi ha fins que li indico quina és la solució... però com que jo ja he trobat els problemes amb solució, em dóna la refutació de jugades secundàries...

Continuaré posant coses. Tot i que la propera setmana canviaré una mica de tema...