diumenge, 16 de desembre de 2007

El problema de la setmana - l'últim de l'any

Mirant com està la classificació, i comptant que aquest serà l'últim problema de l'any, aquesta setmana el problema val... 50 punts!

El problema consta de 5 parts, cadascuna de les quals val 10 punts, i les solucions se m'han d'enviar via mail, o xafeu el problema a la resta de persones. Per resoldre la segona part cal haver resolt la primera, però hi ha parts que són independents (o no).

Jo no diré res de la solució. Ho deixaré tal com està. I a principis de gener faré un recull de totes les solucions que hagi rebut i posaré la classificació final.

I, altre cop, moltes gràcies a tots per participar en aquest joc. Veuré si puc trobar algun premi fàcil d'enviar (algú té alguna idea?) I, de qualsevol manera, a principis de gener hi haurà les solucions d'això i prometo tornar amb més problemes... el dia de reis!

I vinga, aquí hi ha les 5 parts del problema:


  1. Ynsh zs uwtgqjrf frg qjx qqjywjx n frg zs szrjwt. Ytyjx qjx qqjywjx jxyfs htwwjlzijx fvzjxy szrjwt. Vzns jx fvjxy szrjwt?
  2. S'ha d'agafar el número (paraula MOLT important) que és solució de la part anterior. Si agafem la lletra que està en aquesta posició a l'abecedari, podem aconseguir paraules que comencin amb aquesta lletra. Els 10 punts seran per la persona que em digui la paraula més llarga (en català, que estigui al diccionari) que comenci per aquesta lletra. A igualtat de lletres, guanya la paraula que estigui més enrere en ordre alfabètic (o sigui, zebra guanyaria a aquari).
  3. El següent fragment pertany a un llibre (conegut). Cinc punts per saber-ne l'autor, i cinc punts més per saber quin llibre és exactament.
    Él y los hombres que trabajaban a su lado pudieron predecir el curso de las grandes corrientes sociales y económicas dominantes en la Galxia por aquella época. Comprendieron que, sin ayuda, el Imperio se derrumbarías, y que a partir de entonces reinaría el caos durante, por lo menos, treinta mil años, antes de que fuera establecido un nuevo Imperio.
    Era demasiado tarde para evitar la gran caída, pero aún era posible acortar el período intermedio del caos. Por consiguiente, el Plan fue elaborado con el fin de reducir a un solo milenio el intervalo entre el Primer Imperio y el Segundo. Ahora estamos completando el cuarto siglo de este milenio, y muchas generaciones de hombres han vivido y muerto mientras el Plan continúa su inexorable marcha.

  4. Rememorant el problema dels quatre quatres, aquí només en faré servir 3. I els 10 punts seran per qui trobi una aproximació millor del 50 amb els tres quatres. Es pot sumar, restar, multiplicar, dividir, elevar i fer factorials. Sempre que només es facin servir tres quatres (i recordo que no sabreu el resultat que ha tret la resta de la gent).
  5. I, per acabar, un d'aquells problemes de saber què diu l'altra gent. S'ha de dir un nombre positiu. Jo faré la mitjana de tots els nombres rebuts. Qui s'acosti més a la mitjana... s'emporta els 10 punts.

3 comentaris:

.clash ha dit...

en la primera hi ha una falta, no s'escriu fvjxy sinó fvzjxy

;)

matgala ha dit...

Gràcies per l'avís, .clash. No sé com m'ho faig, que sempre m'equivoco. Ara mateix ho arreglo. Ara, el que no sé és si t'hauré de donar els punts o no :-)

D'altra banda, algú m'ha dit que podria fer que els total dels problemes fos de 100 punts, i així tot estaria més obert. Així que poso una enquesta, i acabat el termini, faré cas a l'opció més votada.

Enigmàlia ha dit...

Hi voto a favor.