dijous, 15 de novembre del 2007

Extra

Aquest blog últimament, a part del problema de la setmana, està una mica parat. Avui, però, faig un extra del problema de la setmana, i a veure si li dóno una mica de "vida" a partir d'ara. Avui faré 7 preguntes i donaré punts pel problema de la setmana per les preguntes. Són preguntes... en fi, ja es veurà.

En principi, les he posat del que jo crec que és més fàcil a més difícil. Així, la primera pregunta val 1 punt, la segona 2, la tercera 3, i així fins a l'última, que val 7 punts. Els punts seran per qui primer digui la resposta correcta com a comentari (si algú em diu friki pel camí, li trec un punt, apa!)

Algunes preguntes són preguntes més o menys personals, així que... puc donar pistes als comentaris (jaja, com em divertiré!)

Per cert, i com que hi ha tanta participació al problema, estic pensant si donar algun premi. M'estic pensant què puc donar i com. Si algú té alguna idea...

Ara sí, les preguntes:



1. Per què faig aquest extra precisament avui, 15 de novembre?

2. La imatge que hi ha aquí sota és el fons de pantalla que tinc a tots els ordenadors que utilitzo. Què és?



3. L'hora de publicació d'aquest missatge també és especial. Per què?

4. He perdut el compte dels que hi ha a casa meva. Un mínim de 10. Cada cop que vaig a algun país, en compro algun, típic d'aquell país. Podríem dir que en faig col.lecció. I hi ha gent que me'n porta quan se'n va a altres països. El més antic que tinc a casa, que sigui meu, deu tenir uns 15 anys, medeix uns 20 centímetres i ha fet molts viatges amb mi. El més valuós, segurament sigui un que va venir de Kènia, i que ha estat en alguna que altra exposició. El que més m'estimo és un de manual, que em van fer de regal quan vaig deixar la meva primera feina (i amb els colors del Barça!!!) Què és?

5. Des que em vaig comprar el primer mòbil, l'últim any de carrera, quan la Renfe anava tan bé com ara (...) el meu pin ha estat sempre el mateix: 18111832. Per què?

6. Fa un parell d'anys, a Sanxenxo (hi ha coses per aquí explicant què hi vaig anar a fer, i això és una pista que farà la pregunta més fàcil) algú em va regalar un clauer, que és el que utilitzo normalment. Què és, aquest clauer?

7. Cauchy sempre m'ha fet molta gràcia, per una cosa personal. Per què?

23 comentaris:

Dan ha dit...

la 2 és la galaxia del barret (del sombrero?) o Messier 104, o NGC 4594.

Dan ha dit...

Amb en cauchy... compartiu aniversari?

Dan ha dit...

I el 4... a veure. Caleidoscopis?

Matgala ha dit...

Exacte, la 2 és la galaxia del sombrero. I sí, amb en Cauchy comparteixo aniversari (em pensava que aquesta seria més difícil!)

La 4 no és correcta...

Així doncs, 2+7 = 9 puntets, que ara et dóno.

Gerard ha dit...

La 4 i la 6 pot ser que siguin el mateix? És a dir, que això que col·lecciones siguin clauers, i que el que té els colors del Barça te'l regalessin a Sanxenxo, mentre us banyàveu a la platja? XD

El 5 el tinc més clar, i ets una fr*ki. Vaja, com tot bon matemàtic, ets fan de Galois.

Anna ha dit...

vaig a la 1 (que se suposa que és fàcil...)

a veure, és l'any que han nascut diversos matemàtics: Castel, Chasles i Kepler. Puc pensar que perquè ets fan del darrer?

Matgala ha dit...

A veure, anem per les correctes.

Doncs sí, Kpaixen, el 5 és degut a Galois (i te la jugues dient-me fr*ki, eh!!!) És clar que si l'has tret així de ràpid... és que tu també n'ets una mica, de fr*ki :-)Ara et dóno els 5 punts.

De la resta... doncs cada cop que algú la falli, donaré una petita pista...

La 1 no té a veure amb l'any, sinó amb el dia, 15 de novembre. I no és res personal. I, ja que hi som, en Kpaixen ho hauria de saber!!!

El que col.lecciono no són clauers. El que he portat a molts llocs fa 20 centímetres, sí, però l'he portat a tants llocs perquè és una mica més petit del que és habitual (o bastant més petit).

Ara, la pregunta 4 i la 6 sí que estan relacionades. Però és una pista més per la 6 que per la 4... Un cop es sàpiga la 4, la 6 serà més fàcil. Però necessitaré una resposta concreta...

I, ja que hi sóc, la de l'hora tampoc és res personal.

CER ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
CER ha dit...

17 de novembre de 2007

La resposta a la 1a pregunta, podria ser:

Hi va haver una apagada de 20:00 a 20:05 per l'estalvi d'energia?

Atentament,

CER

Anònim ha dit...

A veure, de la 6... el clauer de Sanxenxo és una peça d'escacs?

Pel que fa a la 4, m'estic trencant les banyes de què pot ser que hom pugui endur-se de viatge, que faci habitualment més de 20 cms, que pugui ser manual (i per tant també automàtic, digital, ...?), que pugui ser exhibit en una exposició, i que no sigui un frikada? Bé, potser el darrer requisit sobra...

No en tinc ni idea.

Matgala ha dit...

CER, no, no és això de l'apagada (ostres, em pensava que era molt més fàcil!!!)

Enigmàlia, et cremes amb la 6... Però necessito una resposta concreta... Sí, és una peça d'escacs. Qui me la va regalar, les tenia totes, i em va deixar triar...

Diria que a la 4 t'hi acostes moltíssim... I no he dit que no fos cap frikada. Pot ser una frikada perfectament. I pot ser una frikada emportar-me'l pels llocs... És manual, sí. I la gran majoria són manuals, tot i que, ara que ho dius, a casa n'hi ha un que no és del tot manual. Però amb això d'automàtic i digital... diria que no. Bé, jo no en diria automàtics i digitals. Ai, em sembla que encara ho estic embolicant més!

Anònim ha dit...

Coi! M'ensumava que era una peça d'escacs, però... no ho sé, com a clauer jo triaria un alfil.
Un alfil!!

I, sobre la 4, com que està relacionat amb la 6... taulers d'escacs? (tot i que el dels colors del barça faria mal a la vista...)

Matgala ha dit...

Doncs ja en tenim una altra!

Sí, el que "col.lecciono" són taulers d'escacs. I sí, el que em van regalar és dels colors del Barça :-) Va, li faré una foto i la penjaré. Però he de localitzar alguns dels taulers, així que qualsevol dia la poso. Ara et dóno els 4 punts.

I no, no és un àlfil... Ja en queden menys per seguir dient!!!

Anònim ha dit...

Va, doncs dic una segona peça (crec que m'ho mereixo, que he endevinat que es tractava de peces d'escacs) i si no ho encerto ho deixo per algú altre.

Deia no sé qui que els peons són l'ànima dels escacs. Així que també podrien servir per portar les claus...
Un peó!

Anna ha dit...

jo també faig una aposta pel clauer de peça d'escacs, i me la jugo amb la meva preferida: un cavall!

Anna ha dit...

vale, i per la 1: vas publicar el teu primer problema! (amb un dia de retard...)

Matgala ha dit...

Doncs... no és ni un peó, ni un cavall. Anna, vaig estar a punt de dir un cavall, però al final em vaig decidir per... ostres! A veure si serà la última que dieu!!!

La 1... no era això, però donada la coincidència, et donaré el punt. Com vaig poder no adonar-me'n el primer any? Això del dia de retard deuria ser el subconscient. I ja fa 3 anys que estic amb els problemes! Ahir em pensava a veure si a l'acabar l'any ho deixaria, però... bé, ja veurem.

Això del dia 15 de novembre és perquè era sant Albert. Fa anys, tenia festa, els 15 de novembre...

CER ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
CER ha dit...

19 de novembre de 2007

Jo dic que és la torre!

Per cert, Enigmàlia, qui va dir que "Els peons són l'ànima dels escacs" va ser Philidor.

Atentament,

CER

Matgala ha dit...

Doncs tampoc és una torre!!! Ja veig a venir que serà l'última peça que digueu...

CER ha dit...

24 de novembre de 2007

La meva següent opció és:

La dama!

Senzillament, per ser la més poderosa i donar una èmfasi de qui és la Matgala.

En realitat, no l'he dit de seguida per donar el torn d'escriptura als altres lectors però...

Atentament,

CER

Matgala ha dit...

Correcte, CER, és una dama. Ara et dóno 6 punts, i en donaré 3 a l'Enigmàlia, ja que va endevinar que era una peça d'escacs.

Ja només queda el tema de l'hora. Si ningú diu res, el cap de setmana que ve dic la solució (és una cosa molt tonta i no té a veure amb mi!)

Matgala ha dit...

Com m'ha recordat en CER, m'havia descuidat de dir la resposta a la pregunta de l'hora. Bé, doncs l'hora és les 14:09, que es pot posar com 1409. I aquest número... és primer! Jo amb això ja en feia prou, però és que a més:

- El número 1409 és un número primer, però CAP dels seus dígits és un número primer.

- Si mirem la successió dels primers, el 1409 és el 223è nombre primer.

- I el 223, a part de ser primer, compleix que TOTS els seus dígits són nombres primers.

- El 223 és el 48è nombre primer, i 48 no és primer, però té tots els dígits compostos.

- I el 1409 és el nombre més petit que compleix tot això.

A que és maco, el 1409?