dijous, 1 de novembre del 2007

Cavalls i peons

Per començar, una mica de teoria sobre com jugar els finals de cavall contra peó, quan el rei que té el cavall no arriba a controlar la casella de coronació del peó.

Deixant de banda algunes posicions curioses, on el bàndol que té el cavall aconsegueix guanyar la partida, el bàndol que té el cavall ha de lluitar per les taules i el que té el peó ha de lluitar per guanyar.

Com deia, si el rei que té el cavall aconsegueix arribar a la casella de coronació, les taules són ben fàcils. El problema (i el post) venen quan el rei està lluny de la casella de coronació.

Exemple 1: Si el peó no és de torre, si el cavall aconsegueix arribar a la casella de coronació, són taules.



Les taules són molt fàcils de fer i surten intuitivament. 1. Ce1+. A la que el rei s'acosti a atacar el peó per d2, jugarem Cf3+, que segueix defensant la casella de coronació. Si s'acosta per f2, el cavall anirà a e3. I si intenta amenaçar el cavall des d'e3, simplement juguem Ce1.


Exemple 2: Compte on es posa el cavall, que pot fer nosa.



En aquesta posició, el blanc guanya fàcilment, perquè, encara que el rei negre estigui molt a prop del peó, el cavall li fa nosa!

1. h6. El cavall no pot parar el peó, així que la única solució és que el rei entri a dins del quadrat. Per tant, 1. ... Rf8 és única. Però aleshores el blanc no es menja el cavall i juga 2. h7. El rei negre no pot entrar al quadrat: g8 està controlat pel peó blanc i g7 està ocupat pel cavall negre. Sense el cavall serien taules. Amb el cavall, el negre perd.

Està clar que 1. ... Ce6 tampoc funciona, perquè el blanc segueix avançant el peó i no es menja el cavall negre.

Exemple 3: El recurs defensiu del doble a rei i peó.



Si les coses es posen lletges i el cavall blanc no aconsegueix arribar a la casella de coronació a temps, sempre queda el recurs del doble.

El blanc pot aconseguir les taules gràcies a un doble. 1. Cf2+ (compte, que l'escac per e3 no serveix, perquè després de Re2 el rei negre pot atacar el cavall i controlar la casella de coronació a la vegada!)

Quina és la diferència després de Cf2? Doncs que si el rei negre s'acosta al cavall (altrament, el cavall es queda a f2 controlant la casella de coronació) el cavall blanc aconsegueix parar el peó.

Si el negre juga 1. ... Re2, el blanc juga 2. Ce4 i si el negre corona, el blanc aconsegueix les taules amb Cc3+.

Si el negre juga 1. ... Re1, el blanc arribarà a la posició simètrica. O sigui 2. Cd3+ Re2 i 3. Cb2. El mateix que feia el cavall a f2, ara ho fa des de b2. I si el rei s'acosta al cavall, passarà el mateix que a l'altra banda.

Exemple 4: Peó de torre



Els peons de torre sempre són especials. En aquest cas, i malgrat sembla que les blanques ho tenen tot a favor, no aconsegueixen guanyar la posició. Altre cop entra en joc l'atac doble al peó i al rei.

1. Rg6 sembla la jugada més lògica, atacant el cavall i fent-lo marxar del camí del peó. Però les negres tenen unes quantes estratègies per bloquejar el peó: fer escac al rei contrari, ocupar la casella de davant del peó amb el cavall, o amenaçar fer un escac doble si el peó avança.

1. ... Cf8+ 2. Rg7, amenaçant el cavall. Si 2. Rf7, el negre simplement retorna amb el cavall a h7: 2. ... Ch7 3. Rg7 Cg5 4. Rg6 Ce6 i si 5. h7, Cf8+.

Després de 2. Rg7, el negre juga 2. ... Ce6+. El blanc no pot fer res. Si 3. Rf7, el negre juga Cg5. I si Rf8, el negre torna a f8.

El blanc no pot fugir dels escacs o del doble i, com que no pot progressar, són taules.

Exemple 5: Una altra tàctica defensiva: l'ofegat.



Per últim un altre recurs defensiu del jugador que té el cavall: l'ofegat.

Encara que sembli que les negres estan completament perdudes en aquesta posició, perquè el rei blanc sembla que arribi a la casella b7 aviat, controlant la casella de coronació i sense possibilitats que el cavall controli la casella de coronació, el negre aconsegueix les taules.

Per començar, el blanc no es pot acostar directament a la casella b7, perquè si juga 1. Rd6, amb Cb5+ perd el peó. Així que ha de seguir un altre camí:

1. Rf6 Rd3 2. Re7 Rd4 3. Rd7. Fins aquí, el blanc s'ha acostat el més ràpid possible a la casella b7, evitant els dobles de cavall i peó, mentre que el negre va acostant el rei a on es desenvoluparà l'acció.

3. ... Ca8, única per evitar que el peó coroni. A partir d'aquí, el rei blanc es segueix acostant a la casella desitjada: b7:

4. Rc6 Re5 5. Rb7
. El blanc perd el cavall irremediablement. Perd també la partida? Doncs no, perquè el peó blanc és un peó de torre.

5. ... Rd6 6. Ra8 Rc7 ofegat!

I, per tant, taules.