diumenge, 24 de setembre del 2006

El problema de la setmana - el nombre més gran

Ja tornem a tenir un empat a dalt de tot de la classificació. Així que torno a posar un problema d'aquests de trobar un màxim, a veure si es desfà l'empat. Com sempre, 3 punts per la millor solució, 2 per la segona i 1 per la tercera.

En aquest cas es tracta de trobar el nombre més gran que es pugui aconseguir sense repetir cap lletra. Però aquest nombre es pot expressar de la manera que es vulgui.

M'explico:

- Es pot dir el número tal com és, per exemple DOS.
- Es pot dir a través d'una operació, per exemple VUIT PER DOS.
- De qualsevol altra manera que el nombre quedi definit. Per exemple DOTZENA, que serien 12, és clar.

Sempre, és clar, que en la definició que es doni del número no hi aparegui cap lletra repetida.

Temes:

9 comentaris:

Anònim ha dit...

Bona nit, interessant problema i interessant aquest empat, mirarem de desfer-lo amb un nombre que millor que t'envïi al correu perquè així els altres puguin trobar-lo.

Que vagi tot molt be.

Anònim ha dit...

Je je... llàstima que Avogadro repeteixi lletra. Bé, hi pensarem...

Anònim ha dit...

Com que sospito que serà fàcilment superable, poso aquí la meva proposta de solució:

CENT DOS MIL Ú

Matgala ha dit...

Bona, aquesta d'Avogadro. A mi no se'm va acudir...

És una llàstima, perquè tots dos heu trobat el mateix número... i jo no n'he trobat cap de millor, tot i que això no és garantia de que no n'hi hagi cap de millor.

Seguirà l'empat?

Anònim ha dit...

Bon matí,

He estat buscant alguna altra solució i he acabat trobant una solució que jo trobo molt forçada, però al menys la volia compartir.

ANTILOG (DEU)=10.000.000.000, suposo que és una solució en la qual es pot crear un debat sobre si es correcta o no, pero em feia gracia compartir-la. Així que si no la considereu correcta no passarà res.

Que vagi tot molt be.

Matgala ha dit...

Realment aquesta solució em crea un problema. No sé si algú més es pronunciarà, tot i que suposo que qui ha de dir alguna cosa sóc jo. Deixaré estar el tema de l'antilog, que no sé si és del tot legal, però que m'ha semblat molt enginyosa. El problema està en el parèntesis. Sí, sé que va dir que es podia expressar de la manera que es volgués, però jo en diria "antilog de deu", amb el que repetiria la D i la E.

Perquè, si admetem solucions d'aquest tipus (que no sé si queda clar o no amb l'enunciat), aleshores jo tinc una solució més bona: MIL^CENT, on ^ indica elevat... i aquesta se m'ha acudit ara mateix, però segur que en trobaria alguna de millor (o no).

Així que, algú més es pronuncia respecte al problema?

Anònim ha dit...

Ostres, curiosa solució!
Tenint en compte que no "llegim" els parèntesis del text escrit (sinó, reviseu l'últim paràgraf de la matgala abans de la pregunta, o aquest mateix), jo la donaria per bona. O, almenys, com a criteri de desempat.

A part d'aquest tema (perquè el ^ ja és una altra cosa), també penso que en trobaries una de millor: CENT^MIL.

Fins aviat

Matgala ha dit...

Sí, i CENT^(MIL U)... només era per posar un exemple ràpid.

Això dels parèntesis... no ho sé, el "de" no està escrit, però jo si he de dir sin(x) dic sinus de x. Vull dir que el "de" ja li poso. Però, és clar, jo vaig dir que es pogués expressar el número de qualsevol forma.

Hi seguiré pensant...

Matgala ha dit...

Donat que l'enigmàlia la dóna per bona, donaré 3 punts a en ramtia i 2 a l'enigmàlia.

Perdoneu la setmana de "vacances".