divendres, 4 d’agost del 2006

Problema d'escacs - 4 d'agost

Reconec que avui el problema és una mica més complicat que els problemes dels dies anteriors, però és maco i no he pogut resistir el posar-lo.

Juguen blanques i guanyen:

Juguen blanques i guanyen



Temes:

8 comentaris:

Anònim ha dit...

jo proposaria Txa6 i després Rb2. No sé si és correcte però no se m'acut res més. Amb una mica de sort interceptes el peó de la columna h i si poses l'àlfil a c7 el rei negre no hi té res a pelar

Matgala ha dit...

La cosa ja va per aquí, però és una mica més complicada. D'acord amb 1. Txa6 Rxa6 (està clar que menjar de peó no és possible per 2. b7 i 3. b8, guanyant). Però després de 2. Rb2 (que no dic que sigui incorrecta) hi ha algunes cosetes. Per començar, si el negre juga 2. ... h5, el rei blanc està fora del quadrat i no pot parar el peó. I l'àlfil blanc tampoc el para, el peó d'h. Així que la pregunta és: poden les blanques parar el peó d'h? I aquí comença el problema maco que dic jo. És complicat, però es pot treure.

Anònim ha dit...

A veure, jo diria que, tal com comentàveu:
1. Txa6 Rxa6 2. Rb2 h5

i aquí:
3. b4

si el negre segueix intentant coronar,
3... h4 4. Rc3 h3 5. Rb4 h2 6. Ra4 h1=D 7. b5++

si el negre vol evitar el mat (raonable), pot fer-ho a la jugada 3 ó 4, movent Rb5. Aleshores, el rei blanc arriba a capturar el peó, però si perd un dels peons b6 o d6 tindrà problemes. No obstant, el peó col·locat a b4 és providencial, ja que abans de que el negre pugui posar el rei a Rc5 haurà de capturar el peó blanc de b4, moment que l'alfil blanc ha d'aprofitar per a posar-se Ab8 i seguir Ac7.

Ara sí, amb els peons avançats segurs, els negres bloquejats, el peó negre del flanc de rei venut i el rei negre avorrit, el rei blanc ben segur que aconseguirà entrar per la casella e7 i destrossar (si el rei negre intenta impedir-ho posant-se en oposició amb el rei blanc podrem usar l'alfil per desencallar la resistència).

Matgala ha dit...

Vas bé, vas bé, però em vols explicar com va el rei a la jugada 5 a b4 si hi ha un peó? La idea és bona, però hi ha alguna cosa que falla pel mig...

Anònim ha dit...

Ai, tens raó. Posava les jugades en l'ordre equivocat. Diria que la línia bona és:

1. Txa6 Rxa6 2. Rb2 h5 3. Rc3 h4 4. Rb4
i aquí el rei negre ja no té sortida:
4...h3 5. Ra4 h2 6. b4 h1=D 7. b5++

Espero no haver-me equivocat ara...

Matgala ha dit...

Ara sí. Per això m'agradava, aquest problema: deixes que entri a dama i a la següent fas mat :-) Si es deixa, és clar!

Anònim ha dit...

El que té de bo el desplaçament del rei es que fa dues coses alhora: s'acosta al peó de l'altra columna (i l'obliga a moure'l) i al mateix temps "engarjola" al rei.
Si el negre vol alliberar al seu rei, ha de deixar de fer un moviment amb el peó aillat. Sense aquest temps el peó no corona, el rei blanc se'l menja i finalment s'imposa amb facilitat.
El mat és una mena de "sarcòfag".

Matgala ha dit...

Sí, però a mi em recorda més el final aquell tan conegut de Reti: això d'acostar-se amb el rei a les dues bandes, per una intentant parar el peó i per l'altra, en aquest cas, amenaçant mat.