diumenge, 26 de març del 2006

El problema de la setmana - Rellotges de sorra

La falta d'imaginació, m'ha fet posar aquesta setmana un problema "manllevat". Espero que ningú no el conegués prèviament.

Com que el problema consisteix a trobar la solució i no sabria com me la podrieu donar sense espatllar el problema a qui vingui després, aquesta setmana la solució me la podeu enviar per mail (aquí a la dreta hi ha l'adreça).

Tenim dos rellotges de sorra: un d'ells mesura 3 minuts i l'altre 5 minuts. Ens interessa saber la distància que recorre un corredor en 4 minuts. Però no sabem quan començarà a córrer. Quan comenci a córrer ens avisaran. Com podem mesurar aquests 4 minuts?

El problema és senzillet, així que donaré 2 puntets a qui el resolgui.

Setmana anterior

Setmana següent

4 comentaris:

Anònim ha dit...

T'he enviat una resposta...
El que no he tingut en compte és que si hem d'avisar al corredor que s'aturi suposo que haurem d'anar corrent al seu costat... Aleshores, no caurà més depressa, la sorra?

Bé, no em feu massa cas, que avui he fet un partidet de futbol esgotador i tinc les idees fluixes.

Apa

Matgala ha dit...

Bé, la teva resposta és correcta, així com la de l'omalaled, que va arribar dilluns.

Segur que caurà més depressa, la sorra? O més a poc a poc?

Anònim ha dit...

Tens raó, més a poc a poc...
L'haurem de perseguir en bicicleta i vigilar amb les acceleracions i sotracs.

Matgala ha dit...

Bé, dos puntets per l'omalaled i l'escaquejant (ara us els dóno).

La solució: una estona abans de començar la carrera, es posen en marxa els dos rellotges. Quan el de tres minuts arriba al final, al de cinc minuts encara li queden dos minuts. Es gira el de 3 minuts. Quan el de 5 minuts arriba al final, han passat 2 minuts més, i per tant, al de 3 minuts li'n queda 1. Es torna a girar el de 5 minuts. Quan el de 3 minuts s'acaba, ha passat 1 minut, i per tant al de 5 minuts li'n queden 4. Aleshores es gira aquest rellotge 90 graus, i a esperar a que ens diguin que la carrera pot començar.