dissabte, 22 de gener del 2005

Els "escacs" maies

Abans de començar, diré que no m'agrada el nom d'"escacs" per aquest joc. És una cosa diferent del que passava amb els escacs gòtics, on el joc és una varietat dels escacs que s'assembla molt als escacs. En aquest cas, sembla que hagin volgut posar-hi el nom d'escacs per cridar l'atenció de tota la comunitat escaquística. Tot i així, podria ser un interessant joc de taula per la gent que ens agraden aquestes coses.

Els escacs maies (a qui els creadors en diuen "el joc dels déus", potser exageren una mica) es juguen sobre un tauler en forma de rombe com el de la figura següent:



Tal com està posat el tauler (els triangles negres "apunten" cap a baix), el tauler està situat des del punt de vista de les blanques.

En el tauler hi ha caselles especials, els temples del Sol i de la Lluna. En el tauler del gràfic, els dos tipus de temple estan senyalats amb un símbol circular a dintre: els temples de la Lluna són els triangles que estan prop del centre (i que tenen la rodoneta a dins en el gràfic), mentre que els temples del Sol estan a les puntes del tauler. També hi ha unes zones prohibides, que són les tres primeres files de triangles de cada banda (en el gràfic hi ha una línia més gruixuda que separa les zones prohibides).

Un cop conegut el tauler, anem a conèixer com es mouen les diferents peces. Val a dir que a la pàgina consultada les explicacions no són massa clares: només diu que les peces es desplacen girant sobre les seves arestes, però no queda massa clar com són les peces. Suposo que si en volen fer propaganda, haurien de ser una mica més explícits, o la gent que hi estigui interessada es cansarà de les males explicacions i se n'anirà a fer alguna altra cosa.

El líder: ja que ells fan la comparació amb els escacs, direm que el líder seria l'equivalent del rei en els escacs. L'objectiu del joc és capturar al rei contrari (la captura és igual que en el joc dels escacs). Si es captura el líder de l'altre jugador, es guanya la partida, tot i que no és la única forma de guanyar: es pot guanyar arribant als temples del Sol o de la Lluna o mitjançant una jugada que es diu Mak Chahal. El líder d'un jugador és l'únic que pot entrar a la zona prohibida. El líder es desplaça només una casella de cada vegada: pot anar a cada un dels triangles adjacents al triangle en el que està. El líder és una peça rodona i es desplaça lliscant.

El capità: el capità es mou de la mateixa forma que el líder, però com que té una forma diferent que el líder (és un tetraedre), en comptes de lliscar a través del tauler, gira al voltant d'una de les seves arestes. A la pràctica és el mateix: només es pot moure a qualsevol dels triangles adjacents a la casella on està.

El guardià: es desplaça com el capità, però segons el dibuix sembla ser una peça una mica més gran. No és un tetraedre com el capità, però pel dibuix no sabria dir què és. Tot i així, només es pot moure fins als triangles adjacents al que està ara (cosa que és el que fa el líder i el capità, no?)

Hi ha dues peces més, la d'atac i la de defensa, que també es mouen sobre les arestes.

Total, que no dubto que és un joc molt interessant, però jo em tenco de banda fins que no vegi algun lloc on les coses estiguin una mica millor explicades. En algun lloc he vist que es fan 3 moviments per torn i que les peces no es mengen, només s'obstrueixen. Suposo que el fet de ser un joc amb un gran component tridimensional fa que sigui difícil d'explicar, però trobo que hi podrien haver posat més ganes (bé, i jo també...)