diumenge, 19 d’agost de 2012

Juguen blanques. Poden guanyar?
 Una posició amb el material igualat. Fins i tot els àlfils són del mateix color. Però el blanc sembla que té una mica més d'espai. És suficient aquest espai per guanyar, o només pot aspirar a les taules? Qui té un recurs amagat?


Solució del problema anterior:
Doncs juguen negres i... guanyen!

L'opció d'agafar la diagonal d8-h4 només porta a taules: 1. ... Af2 2. Rd5 b5 3. d7 Ah4 4. Rc5 i taules. I si 3. ... Ab6 4. Rc6 i també taules.

Per tant, l'opció bona és 1. ... b5 2. Rd5 Axd6, i el negre guanya el final de peons. En cas de 2. d7 Ab6 3. Rd6 b4 4. Rc6 Ad8, i també es guanya.

2 comentaris:

Escaquejant ha dit...

Em sembla que el blanc pot guanyar, però se la ha de jugar una mica...

1.Ae7 (posant el negre en zugzwang, per evitar que caigui el peó d'f6 i tota la paradeta al darrere) Ah4 (única)
2.f4 exf4 3. e5
i ara, si 3...fxe5 4.Axh4

I entrem en un final en que:
- els peons e i f es poden parar sense problemes només amb l'alfil (per exemple, 4...e4 5.Af6+ Rh7 6.Ae5 f3 7.Ad4). Si el rei s'hagués de desplaçar una mica a e5 per capturar un peó, tampoc no hi hauria problema.
- el peó de h5 no corre perill mentre el rei pugui protegir la casella f6
- es podrà guanyar el peó d'h negre sense problemes buscant zugzwangs amb el rei (el negre té un alfil amb el que podrà perdre tots els temps del món)
- i es podrà promocionar el peó perquè la casella d'arribada és del mateix color que la de l'alfil

La teoria sembla clara, però he de reconèixer que m'ho pensaria molt i molt abans de jugar-ho en partida oficial. La por al mig punt perdut de vegades supera la del mig a guanyar...


M'agrada també el problema de la setmana passada, tot i que malauradament no me'l vaig poder mirar prou. Sobretot perquè és d'aquells dels que s'aprèn, que et pots trobar fàcilment en una partida, i que amb uns quants conceptes de caselles crítiques es poden trobar.

Mat gala ha dit...

Exacte! És això.

Bé, diria que és això... Al juliol vaig deixar tots els problemes de l'agost preparats... i s'han anat publicant ells solets. Jo... de vacances! :-D