dijous, 11 de juny del 2009

Escull un número!

Segons sembla, científics de la Universitat de Kassel volen fer un estudi entre la comunitat escaquística. Es tracta de saber, segons sembla, si els escaquistes, a part de jugar a escacs, també saben de jocs o... d'atzar?

El joc és irresistible per mi. Jajaja :-D

Es tracta d'escollir un número entre 0 i 100, que no té perquè ser enter (et deixen posar fins a 3 decimals). Un cop la gent hagi escollit els seus números, faran la mitjana entre tots els números que hagi escollit la gent. D'aquesta mitjana en calcularan els 2/3. I la persona que s'acosti més a aquests 2/3... guanya 200 euros en productes de Chessbase. La segona persona que s'hi acosti més, 100 euros. I la tercera, 50 euros.

A més, després de la primera ronda, en faran una segona.

S'hi pot jugar aquí.

Algú s'anima? Jo hi he posat un múltiple de pi (aproximat a 3 decimals, és clar!)

2 comentaris:

Escaquejant ha dit...

Ostres, això és com el problema setmanal...

Jo he pensat que, si pensés què posar, diria:

1. La mitjana de números dits a l'atzar és 50.
2. 2/3 de 50 és 33,3 (ai, hauria d'haver afinat amb més decimals! si no guanyo, segur que és per això (i perquè he posat un correu electrònic dolent)).
3. Però ningú serà tan carallot de suposar que la gent dirà números a l'atzar, sinó que la gent assumirà que la mitjana és de 33,3.
4. Per tant, jo hauria de posar el 22,2 (llàstima de decimals perduts).

Això és el que pensaria si pensés, per tant és el que assumeixo que pensarà tothom. Aleshores, per guanyar, he de pensar que:

5. 2/3 del que pensarà la gent és de 14,53

6. Per altra banda, si jo fos tothom, a un 10% de mi se li n'aniria l'olla i assumiria que el número que sortirà és pràcticament de 0, al portar a l'extrem els raonaments anteriors.

Per tant, redueixo un 10% el prerresultat.

7. Conclusió: el número que sortirà, serà el 13,32. Que és el que he posat jo (millor dit, en "KK de vaK")


A tu quant et dóna el problema? o no es pot dir?

Matgala ha dit...

No vaig fer cap càlcul, per por d'entrar en un bucle infinit i acabar dient el 0. Tot i així, crec que la solució fins i tot serà més petita del que dius tu...

Jo vaig començar llegint: "Dir un nombre entre el 0 i el 100" i abans de llegir res més, vaig pensar: 21.

Després de fer el teu punt 4, vaig pensar que mira, s'acostava al 21. I que, segurament, seria molt més baix (com a mínim una iteració més). Però em vaig quedar amb el 21 inicial (bé, amb el múltiple de pi més proper a 21...)

Els càlculs per la segona ronda, quan es sàpiga la quantitat de gent que hi ha participat, etc...