diumenge, 23 de setembre de 2007

El problema de la setmana - Neptú

Per cel.lebrar que avui fa 161 anys del descobriment de Neptú, aquesta setmana faré una variació del problema de la setmana.

D'avui fins al dia 30 de setembre, qui vulgui participar haurà de dir una característica més o menys coneguda del planeta Neptú, la que més li agradi.

El dia 30 de setembre jo faré una llista amb les característiques i cada participant (espero arribar a un mínim de 3...) haurà de dir quines són les 3 característiques que més li han agradat que ha dit l'altra gent. I, perquè no hi hagi ningú que pugui especular, me les podeu dir per mail, o deixar com a comentari, el que us sembli millor. El dia 7 d'octubre donaré les puntuacions. Per cada persona que hagi votat en primer lloc, 3 punts. 2 punts per estar en segon lloc. I 1 punt per estar en tercer lloc a cadascuna de les puntuacions.

Espero haver-me explicat bé i no haver-ho embolicat massa.

9 comentaris:

Enigmàlia ha dit...

Collons! un exàmen!!! (ai, perdó...)

Bé, sé que no és molt original i que no faig una gran aportació a l'astronomia, però la característica que trobo més encisant és el seu color.
Així doncs, la resposta és: blau.

Bé, ja penjaràs les notes...

pere ha dit...

Que �s un planeta que no apareix en el "Tractat d'Astronomia" de Ramon LLull, cosa que significa que aquella gent tan aficionada a l'astronomia i a l'astrologia no el podien tenir en compte en les seves cartes astrals, i aix� els anava. En resum, que �s un planeta que no es veu a simple vista: ll�stima!

matgala ha dit...

Home, no és pas un examen, que tens el google!!!

Neptú té moltes característiques curioses. En tinc una en ment, que a mi em sembla molt curiosa, tot i que no sé si a la resta de la gent li semblarà, però... si no la diu ningú, ja la diré jo. Apa :-)

Anna ha dit...

A mi m'agrada que és el primer planeta que no es va descobrir visualment sinó que es va predir matemàticament que allà hi havia d'haver algun planeta.

Però de moment, la del pere és la meva curiositat preferida, i crec que difícil de superar!

CER ha dit...

25 de setembre de 2007

Matgala, li importa si faig un breu resum sobre Neptú? És perquè la gent sàpiga quelcom més sobre llur planeta.

"NEPTÚ. El vuitè planeta, per ordre de distància al Sol, i un dels quatre planetes majors del Sistema Solar. És invisible a simple vista, ja que només posseeix la brillantor d'una estrella de 8a magnitud i el seu diàmetre aparent màxim és de 2,5 segons d'arc. Es tracta del segon dels planetes realment descoberts i del primer en què es van calcular els elements de l'òrbita abans d'haver sigut vist el planeta."

"HISTÒRIA: En el 1821 va aparèixer una efemèrides del planeta Urà, basada en les posicions observades des del seu descobriment en 1781 per Sir William Herschel. Al cap d'onze anys la posició del planeta a la longitud celesta diferia en mig segon d'arc de la predita a les taules i tendia a augmentar la diferència. Encara que petita, aquesta era bastant significativa per senyalar una gran discrepància entre la teoria i l'observació. Alguns, com John Couch Adams, jove graduat del St. John's College (Cambridge), van opinar que la discrepància podia explicar-se pels efectes gravitatoris d'un planeta situat a major distància del Sol que Urà. A l'octubre de 1845 el jove astrònom havia realitzat ja els càlculs suficients per localitzar el planeta desconegut. Per la seva part, per invitació de l'astrònom Arago, de l'Observatori de París, l'enginyer químic Jean Joseph Leverrier (1811-1877) efectuava a França càlculs similars sense conèixer en absolut els treballs d'Adams; a petició seva Galle, de l'Observatori de Berlín, va buscar i va localitzar el planeta el 23 de setembre de 1846. Les notes de l'astrònom anglès Challis, que havia estat buscant el planeta per suggerència d'Airy, astrònom real, van revelar que, en realitat, va arribar a observar el planeta abans que Galle, tot i que no va saber identifica'l, sens dubte per mancar d'una adequada carta d'estrelles com la nova de que disposava Galle. En el centenari del descobriment de Neptú la revista anglesa Nature va publicar dos articles, escrits per Smart i per Jones, astrònom real, que ofereixen interessants detalls històrics sobre el descobriment i la controvèrsia suscitada entorn a la prioritat del mateix."

La meva característica preferida (tot i que segurament la menys votada) és l'anomenada Gran Taca Fosca, una enorme turbulència a la baixa atmosfera del planeta on el Voyager 2 hi va detectar en el 1989 forts vents de més de 1000 km/h.

Referent a les altres característiques esmentades, estic d'acord amb la de l'Anna (Predicció matemàtica) i la del Pere (No visible a simple vista).

Atentament,

CER
Atentament,

CER

Anònim ha dit...

Quan Plutó era un planeta, si és que no ho és ara, alguns cops, pocs, Neptú era el nové a la llista en distància al Sol per qüestions que cal preguntar-li als astronoms com Kepler, com la seva òrbita, evidentment i Plutó, clar, era el vuité.

Que guapet és Plutó, no?

Salut

JA

Laia ha dit...

Que l'anell més extern, Adams, està format per tres arcs que es diuen Llibertat, Igualtat i Fraternitat, i que sorprenentment estan enllaçats, formant un tirabuixó.

pere ha dit...

Vaig estar a punt de dir el fet que esmenta l'Anna, però que no sigui dit que el seu vot (ai, anna!) compra el meu. Perquè, és clar, encara que no sigui una característica de Neptú, el que ens explica la Laia, i que no sabia, em sembla fantàstic. És veritat que em sap greu no poder anar a Neptú per comprovar si allà realment el lema de la revolució francesa es pràctica realment i no com a la Terra, que ha quedat en paraules, però ho dono per possible.

matgala ha dit...

Laia, realment m'has sorprès. No la sabia, aquesta. Tot i que ningú ha dit el que pensava jo.

Durant el matí (o la tarda) faré un post amb totes les característiques. Després es podrà votar. No sé si posar-ho aquí o què, però crec que em vaig deixar de dir que si algú no vota, no rebrà punts. No seria just.