diumenge, 19 de febrer de 2006

Àlfil bo, àlfil dolent

Aquesta és la posició a la que es va arribar a la partida Juli Zamora - Matgala del campionat per equips del diumenge 19 de febrer:Des de la meva humil posició, intentaré explicar una mica com he vist el final i com he aconseguit guanyar.

Les negres acaben de menjar la dama blanca a e8 i fa una jugada que tots dos jugadors han passat el control.

El Sant Gregori va malament i es necessita una victòria.

Una valoració ràpida de la posició em diu que jo (o sigui, el negre) estic una mica millor. El meu àlfil és bo i el meu rei pot arribar al centre ràpidament. Però la valoració ràpida també em diu que serà una mica difícil de guanyar, si és que realment es pot guanyar. Així que intento anar augmentant l'aventatge mica en mica, a veure si ho aconsegueixo.

Pas 1: centralitzar el rei

Està clar que el primer que he de fer és portar el rei al centre, a veure si jo puc passar amb el rei (i, al mateix temps, bloquejar el pas del rei blanc). La forma més ràpida de fer-ho és avançant els peons del flanc de rei.

32. Rf2 g5 33. g4

Està clar que el blanc ha de jugar molt fi, però aquest g4 no m'acaba de convèncer. S'ha d'intentar treure l'àlfil blanc, que està tancat, i una bona manera seria mitjançant f4. Posar el peó blanc a g4 fa que el blanc encara tingui més peons en blanc, cosa que en principi hauria de facilitar les coses al negre.

33. ... Rg7 34. Rg3 b6 l'últim peó que quedava en blanc, a part del d'f, que es col.locarà en negre properament. Un cop tots els meus peons estan en blanc, l'àlfil blanc no servirà de massa. 35. f4 f6 35. f5 Rf7 36. Af3 Re7 37. h4 Aquesta jugada crec que era necessària, per evitar la meva maniobra h5-h4, amenaçant la casella g3 i no permetent al blanc la maniobra Rg3-f3, que m'ha portat de cap tot el final, perquè no em deixava el camí lliure. 37. ... Rd6 38. hxg5 hxg5.

Pas 2: Trobar el camí per passar:Ja tinc el rei centralitzat. El seu rei no pot passar. El seu àlfil és dolent. El meu àlfil és bo. Jo puc perdre temps amb els peons al flanc de dama i ell no. Sembla que ho tinc tot de cara, però no trobo com entrar.

El meu rei no passa. D'e5 no pot passar, perquè ell es dedicarà a moure el rei d'f3 a g3 i l'àlfil amunt, àlfil avall. Canviar els àlfils tampoc soluciona res (a part de que seria una tonteria, tenint jo el meu àlfil bo i ell el seu àlfil dolent), ja que un cop canviats, ell pot seguir la maniobra Rf3-g3. b5 no m'agrada per a5.

Primer se m'acudeix un pla: Ad7-c8-a6 i jugar b5 i seguir amb c4. És per això que començo amb aquest pla, fins que se m'acudeix un pla que sembla més correcte: jugar a5, seguit de b5 i a4. Així doncs:

Pas 3: Canviar els peons d'a i b, per fer un forat perquè passi l'àlfil

40. Ae4 Ad7 41. Af3 a5 42. Ad1 Re5 43. Af3 b5 44. axb5 Axb5 45. Ad1 Ac6 46. Ae2 a4 47. bxa4 Axa4 48. Ad1

Objectiu aconseguit, sense pressa. No cal córrer.

Arribada a aquesta posició, cometo un error, que és seguir amb el meu pla. El problema és que, si hagués pensat una mica més, podria haver trobat la bona jugada que ha trobat el Fritz (no era tan difícil):Aquí la bona seria 48. ... c4! i sembla que es guanya fàcil. Però jo seguia amb el meu pla.

Pas 4: Jugar c4 en condicions:

Sí, en aquesta posició ja podia jugar c4 en condicions, però no ho he vist. La meva idea és col.locar l'àlfil a la diagonal g8-a2 per poder avançar c4. El principal problema del pla és que ell pot col.locar l'àlfil a la diagonal f1-a6 i anar movent l'àlfil d'f1 a e2, evitant el meu c4. Per això, la meva idea és portar l'àlfil a a2. Però jo he de portar l'àlfil a a2 just en el moment en què ell tingui l'àlfil a e2, per deixar-lo en zugzwang. Per això necessito perdre un temps.

48. ... Ac6 49. Ae2 Ad5 50. Af1 Af7 51. Ae2 Aa2 52. Rf3 Rd5 53. Rg3 c4 54. Rf3 cxd3 55. cxd3

Pas 5: Bloquejar el pas del rei amb l'àlfil i intentar passar el rei pel flanc de dama:55. ... Re5 56. Rg3 Ab1 57. Rf3 Ac2 58. Rg3 Aa4 59. Rf3 Ac6+ 60. Rg3

Un cop el rei està bloquejat, intentar entrar pel flanc de dama (tot i que no arribo a temps, però hi ha un petit truquet):

60. ... Rd6 61. Rf2 Rc5 62. Re1

Pas 6: ZugzwangSi intento entrar pel flac de dama, el blanc em para: a Rb5, segueix Rd2.

Si intento entrar pel flanc de rei, el blanc també em para, simplement fent les jugades que ha fet per arribar a e1 en ordre contrari. Això significa que el rei blanc no es pot moure. Si es mou cap al flanc de rei, entro pel flanc de dama. Si es mou cap al flanc de dama, entro pel flanc de rei.

L'àlfil tampoc es pot moure. A Af1, seguiria Af3. I a Ad1, seguiria Ab5, seguit d'Aa4, entrant amb l'àlfil per darrere.

Així que la solució està clara: perdre un temps i entrar pel forat que el blanc deixi lliure.

62. ... Ab7 63. Rd2 Rd6 64. Re1 Re5 65. Rf2 Rf4 66. Ad1 Aa6 67. Ae2 Ab5

I el blanc es torna a trobar en zugzwang.La partida ha seguit 68. Rg2 Re3 i el blanc ha abandonat unes jugades més tard.

I tot això és el que he vist/pensat jo durant la partida, amanit amb una jugadeta que ha trobat el fritz. Si algú hi veu algun error o té algun comentari, serà ben rebut.

6 comentaris:

Myrddin ha dit...

Els dos últims diagrames estan malament (repetits)

matgala ha dit...

Ja ho sé, Myrddin. Ho he vist aquest matí. Però no ho puc arreglar fins al vespre.

matgala ha dit...

Arreglat.

Ara, algú té algun comentari escaquístic?

escaquejant ha dit...

Bé, més que escaquístic filosòfic: Aquesta partida demostra que la paciència és la mare de la ciència...

FreshMind ha dit...

Muy xula la partida.

matgala ha dit...

Jeje. Vaig estar a punt de posar-hi com a títol "La paciència és la mare de la ciència". Però al final m'ho vaig repensar. I hi vaig posar això d'àlfil bo, àlfil dolent, que té una mica a veure amb el que em feia pensar que jo tenia avantatge. També vaig estar a punt de posar-hi un altre títol, però me'l guardaré per mi.

Gràcies, FreshMind.