dissabte, 12 de novembre del 2005

Coronar cavall

A la següent posició:



semblaria que se'n va dels dits jugar 1. c8 = D+, però no serveix per guanyar. La única forma de guanyar és coronant un tercer cavall! (Amb un escac previ, és clar). La forma de guanyar és la següent:

1. Cb3+ Rb6

Si 1. ... Rc4 2. Cd2+ guanyant
Si 1. ... Rb5/Rd5 2. Cc3+ guanyant

2. c8=C+!

2. c8=D+ no guanya per 2. ... Df5+ 3. Rd8 Df8+ 4. Rd7 Df5+ i taules per repetició.

2. ... Rb5

Si 2. ... Ra6 3. Cc5+
Si 2. ... Rb7 3. Cd6+

3. Cd6+ Ra4
4. Cc5+


I el final de 3 cavalls contra 2 es guanya. Difícil? Una mica... Li acabo de guanyar ara fa un moment al Fritz, però m'ha costat una mica de suor. Suposo que amb pràctica es deu acabar guanyant fàcil. Només s'ha d'acabar arraconant el rei i donar-li mat. Per exemple, amb els cavalls a b4 i c4 i el rei a e2, l'altre rei (si s'ha aconseguit arraconar-lo) només es pot moure per les caselles a1-c1, mentre amb l'altre cavall t'acostes a fer mat. Tampoc em posaré a estudiar ara el mat amb 3 cavalls (ara ve quan d'aquí a poc em trobo amb la situació i gairebé sense temps per pensar com fer el mat). Però si a algú li interessa, i perquè m'ha agradat com queda estèticament, el mat que he aconseguit fer és el següent:



Seguint amb el tema del post, que és coronar cavall, un altre exemple és la següent posició:



Altre cop, la única forma de guanyar el coronar cavall i acabar amb un final de 3 cavalls contra 1 (al final m'ho pensaré seriosament, això del mat amb 3 cavalls...)

1.f5 Rg5
2. f6 Rg6
3. Rg8 Ce3
4. f7 Cg4
5. f8=C+!


La única forma de guanyar (si és que se'n sap). Si 5. f8 = D Ch6+ 6. Rh8 Cf7+, amb escac continu.

Que són excepcions? Sí, és clar, però què seria el món sense excepcions? A més, aquí n'hi ha una altra:



Està clar que aquí f8=D no serveix per Ce6+. Qualsevol jugada que no sigui f8 = C, segueix amb Ce6+ o Cf7. Així que la única possibilitat de guanyar és jugar 1. f8=C. Un cop fet això, posaré un exemple de com podria ser el mat:

1. ... Ce4 2. Ce6+ Rb7 3. Rf7 Ra6 4. Cd4 Rb7 5. Re7 Cc5 6. Cf7 Rc7 7. Cfd6 Ca4 8. C6b5+ Rb7 9. Rd8 Cc5 10. Cbd6+ Ra7 11. Rc8 Cd3 12. Cc6+ Ra6 13. Cb8+ Ra7 14. Cb5+ Ra8 15. Cb6 mat.

Ja per acabar, un problema amb ajuda. L'ajuda és que per guanyar es necessita coronar cavall :-) i així el problema és molt fàcil, però per no escriure-ho tot jo:

Juguen blanques i malgrat l'amenaça de mat, guanyen:



Per què no val 1. Th8+ Rh8 2. f8=D+?

6 comentaris:

Matgala ha dit...

Sembla que el post d'ahir va ser premonitori (amb males conseqüències per mi, però). Després d'algun problema amb el rellotge, avui faig la jugada 30 (jo jugava amb negres) i deixo el tauler tal com queda a continuació: (no em deixa posar el tauler, s'ha de clicar al link)

diagrama

Vaig a donar un volt (altrament dit anar al lavabo i quan torno em trobo la següent posició:

diagrama 2

que òbviament perd.

Veig la posició i em poso a riure, mentre la persona que juga amb mi no sap per què ric.

D'això se'n diu premonició...

Anònim ha dit...

Igualment la teva posició era desesperada... però sí, realment és premonitori... s'ha de reconèixer que no és freqüent veure una coronació de cavall.

Anònim ha dit...

jajaja...
hauràs de vigilar què penges al blog!!!

Matgala ha dit...

Molt simpàtic, escaquejant! El que passa és que ho faig per mi, i quan veig alguna cosa que a mi em sembla interessant, ho penjo, perquè així més gent ho pot veure. Si això serveix perquè perdi alguna partida, doncs és igual. El fet de preparar-ho també fa que m'ho miri jo i segurament em fa aprendre alguna cosa que algun dia podré aplicar. O potser no. A veure quin dia puc coronar cavall :-)

Sí, ChessBlog, la meva posició era desesperada de ja feia estona. I es guanyava de més d'una forma. Només que m'ha fet gràcia el veure que em coronava cavall just després del post d'ahir. Moraleja: posa't a preparar la partida en comptes de buscar tonteries i posar-les al blog.

Anònim ha dit...

Felicitats pel bloc matgala

Pensa que una tortuga va guanyar a una llebre a una carrera. Les coses són així a vegades. Depén de les circunstàncies de la vida o del tauler. Aquí calia ser tortuga i no llebre per guanyar.

Salut!!

JA

Matgala ha dit...

Gràcies pel comentari, i benvingut!

Sí, a vegades no cal ser el millor per guanyar :-)