diumenge, 2 de setembre del 2012

Juguen blanques i guanyen









 El blanc té una gran avantatge d'espai, però el negre té un peó a punt de coronar, i la torre blanca està penjada (i no sembla fàcil que pugui aturar el peó). Com s'ho pot fer el blanc per guanyar?







Solució del problema anterior:





 Per fer taules, les blanques han de jugar amb l'oposició i l'ofegat: 1. Rf1 (1. Re2 permet 1. ... Re4, guanyant l'oposició) 1. ... Re3 2. Rg2 Rf4 (en cas contrari es perd el peó). I ara, el blanc juga amb l'ofegat: 3. Rh3 g2. Les altres opcions són ofegar el rei blanc amb 3. ... Rf3, o allunyar-se amb el rei i perdre el peó de g3. 4. Rh2 Rf3 (està clar que si el blanc s'hagués menjat el peó de g2, el negre menjava el de g4 i guanyava el final). 5. Rg1, i ara el negre pot escollir entre 5. ... Rg3, ofegant el rei blanc; 5. ... Rxg4 6. Rxg2, amb final taules perquè és el blanc qui té l'oposició; o allunyar-se amb el rei (que també porta a taules). Per tant, taules.
 

2 comentaris:

Escaquejant ha dit...

Te4+

Ara el rei pot optar entre anar a d3 o a una altra casella. Si va a una altra casella, seguira Tc4+, i el reihaura de triar entre la d3 anterior o allunyar-se, cas en elque la torre rematara col.locant-sea Td4.

I si 1...Rd3, 2. Re5 d1=D 3. Td4+ i ara, tant si el rei va a c2 com e2, rematara l'alfil des de la diagonal i capturara la malaguanyada dama...

Crec que no hi ha mes jugades alternatives que comprometin la victoria del blanc...

Matgala ha dit...

Perfecte!