diumenge, 24 de juny de 2012

Juguen blanques i fan taules


Les blanques tenen un peó a punt de coronar. El problema és que les negres també tenen un peó a punt de coronar... i a més tenen una torre! Les blanques se les han d'empescar per fer taules. Taules? Doncs ja es sap: o buscar un ofegat o buscar un escac continu. Com?Solució del problema anterior:


 Com ja deia fa una setmana, cal seguir la idea de Réti. Primer cal posar el peó sa i estalvi: 1. g4, i després dependrà del que faci el negre. Si el negre intenta entrar el peó 1. ... b5, el rei negre no para el peó de g, però el cavall para el peó de b. Per exemple, 2. g5 b4 3. g6 b3 4. g7 b2 5. Cd1+. Si el negre perdés un temps amb Rxf2, el blanc coronaria un temps abans i podria aturar el peó negre.

 Per tant, el més raonable per les negres és acostar-se amb el rei, deixant el cavall a f2, obligat a quedar-se quiet si no es vol perdre el peó, i llavors avançar el peó de b. Però és llavors quan entra la idea de Réti:

 1. ... Rf4 2. Rd7 b5 3. Re6 b4. Si en alguna jugada el negre no hagués mogut el peó de b, el rei blanc hagués arribat a aturar-lo.

 4. Rf6
 Ara el blanc ja pot coronar el peó (el rei defensa el camí fins a g7). A més, un cop mogut el peó, el cavall tindrà via lliure. 4. ... Rf3, jugant amb què, si 5. g5 el rei es menja el cavall i els peons coronen a la vegada. I si el blanc mou el cavall, aleshores cau el peó. Però... 5. Rf5! Rxf2 6. Re4, i el rei blanc atura el peó, mentre el rei negre no pot. Per exemple, 6. ... Re2 7. Rd4 o 6. ... b3 7. Rd3 b2 8. Rc2.