diumenge, 21 de maig del 2006

El problema de la setmana - juguem a barcos!

Tenim un tauler 8x8, on tant les files com les columnes estan numerades de l'1 al 8. Volem jugar una partida a "Hundir la flota", però una partida molt especial. Resulta que, en comptes d'endevinar on té l'altra persona els barcos, es tracta d'obtenir una puntuació més gran que el contrari. Quina puntuació? Cada casella té associada una puntuació, que és la suma del número de la seva fila i la seva columna. Si el nostre adversari no té cap vaixell a la mateixa casella, la nostra puntuació en aquella casella serà del valor de la casella. Però si el nostre adversari hi té un vaixell, la puntuació serà de menys el valor d'aquella casella, multiplicat pel nombre de caselles que ocupa el barco. La puntuació final serà la suma de totes les puntuacions.

Vaig a posar un exemple petit. Quedaria millor amb un gràfic, però espero que així s'entengui. Imaginem un tauler 3x3, on s'han de posar un barco 3x1 i un 1x1. El primer jugador posa el barco 3x1 a les caselles (primer la fila, després la columna) 13, 23, 33; i el barco 1x1 a la casella 31. El segon jugador posa el barco 1x1 a la casella 33 i el barco 3x1 a les caselles 11, 12, 13.

El primer jugador obté de puntuació: -4*3 (de la casella 13) + 5 (casella 23) - 6*3 (casella 33) + 4 (casella 31) = -21.

El segon jugador otbé: -6*1 (casella 33) + 2 (casella 11) + 3 (casella 12) -4*3 (casella 13) = -13.

Com que el segon jugador ha obtingut una puntuació més gran, guanya el segon jugador.

Quin rotllo fins aquí! Bé, continuo: es tracta de posar 7 barcos al tauler: 1 barco 4x1, 1 barco 3x1, 2 barcos 2x1 i 3 barcos 1x1. Els barcos no es poden tocar, ni tan sols en diagonal.

Les respostes se m'han d'enviar per mail a l'adreça que hi ha per aquí al costat (només una solució per persona). Jo les recolliré i faré les partides dos a dos. Per cada partida guanyada, donaré un punt a qui la guanyi.

Reconec que és embolicat. Si algú té dubtes, que ho escrigui als comentaris.

2 comentaris:

Matgala ha dit...

En aquests moments ja hi ha dues persones que han enviat una solució. A mida que vagi rebent solucions, aniré penjant la classificació provisional. No posaré els resultats particulars de cada partida, perquè això donaria avantatge a la gent que ve al darrere. Però sí qui va guanyant. De moment, la classificació està:

pepet - 1
escaquejant - 0

Anònim ha dit...

Ostres, és que jugant-se en un tauler de 8x8 no podia guanyar-lo de cap manera, a en pepet...