dilluns, 5 de juliol del 2010

Un final de dames

A la posició del diagrama juguen les blanques.



Les blanques tenen un peó de més, però els finals de dama sempre són complicats... sobretot en aquest cas, en què el rei blanc està molt lluny de tot. A més, sembla que al peó de d7 li queda poca vida. Però... doncs sí! A la pregunta de sempre (si el blanc pot guanyar) la resposta és que sí. Però haurà de suar una mica... (i no precisament per culpa de la calor!)

1. Df4+ Re6 (1. ... Re7 portaria al mateix final).

I ara ve la jugada: 2. Df7+!!



Sacrificant la dama (el negre no té més opció que menjar si no vol perdre ràpid) per coronar... dama i tenir un altre final de dames? Cavall?

Doncs sí, cavall!

2. ... Rxf7 3. d8=C+ Rf6+ 4. Cxb7 i ara comença la cursa. Cal recordar que el rei blanc està massa lluny i que el negre menjant-se el peó... en té prou per fer taules?

4. ... Re5 5. Rg6 Rd4 6. Rf5 Rc3 7. Re4 Rb2 8. Rd3.



El rei blanc ha estat perseguint al negre per tot el tauler, fins arribar aquí. Ara el negre ha aconseguit el que volia: tenir la possibilitat de menjar-se el peó. Però... què passa si se'l menja? Si no se'l mengés, el rei blanc aconseguiria arribar a b3, menjar-se el peó negre i guanyaria gràcies al cavall de més. Per tant, sembla que el negre no té opció...

8. ... Rxa2 9. Rc2 Ra1 10. Cc5 Ra2 11. Cd3 Ra1 12. Cc1 a2 13. Cb3 mat.



Qui hagués dit veient la posició inicial que aquest final acabaria amb un mat de cavall, amb el rei al racó?

2 comentaris:

Ramon Casassas ha dit...

Molt bo, realment els escacs no deixen mai de sorprendre! Gràcies per aquesta perla Laura!!

Matgala ha dit...

De res, jo m'ho passo molt bé escrivint-los, ja ho saps!