dimecres, 15 d’octubre del 2008

Crisi, falcons, coloms i alcohol

La crisi i la ESA: Després de la decepció personal que vaig tenir (ja fa temps...) quan vaig veure que el Terrestrial Planet Finder i el Darwin eren postposats indefinidament, veure aquesta notícia també m'entristeix. Reconec que sí, que si hi ha crisi potser cal utilitzar els diners per altres coses (i que, en el cas de TPF, sempre serà més important una aplicació militar que una de científica...). Però... bé, no és una cosa que em faci massa feliç.

Falcó o colom?: La teoria prové d'una afirmació de Darwin, que mai va poder saber com compaginar amb la seva teoria de l'evolució:
Aquél dispuesto a sacrificar su vida, antes que traicionar a sus camaradas, muy rara vez dejaría descendencia que heredase su noble disposición. Así pues, parece casi imposible que el número de los dotados con tales virtudes se incrementase por selección natural, es decir, por la supervivencia de los mejor adaptados.
Però existeix gent (i animals) així. Aleshores, com lliga tot plegat? L'explicació es pot trobar a la teoria de jocs, i en el fet que hi ha d'haver un equilibri entre els individus denominats falcó (que sempre ataquen) i els anomenats colom (que sempre es defensen i són nobles). L'augment en la proporció d'un dels dos grups provoca un augment de competència en aquest grup, que afavoreix l'altre, fins a tornar a l'equilibri.

Alcohol i volum cerebral Aquests científics que ho estudien tot, s'han dedicat a estudiar com afecta el consum d'alcohol al volum del cervell. I com afecta? Doncs segons aquest estudi, com més alcohol es consumeix, més disminueix el volum del cervell. I no faré cap comentari, no fos cas que em passés com a aquell que deia que els homes eren més intel.ligents que les dones perquè tenien el cervell més gran i que quan es va morir li van pesar el cervell... i era més petit que el d'una dona. Seria per beure massa alcohol?