dissabte, 28 de maig del 2005

Cavall contra peó

Aquest problema m'ha agradat pel fet de que el blanc, només tenint un cavall, aconsegueix guanyar la partida. No és difícil. A la següent posició, juguen blanques i guanyen.



La solució com a comentari en uns minutets.

1 comentari:

Matgala ha dit...

No em deixa inserir diagrames als comentaris. És una llàstima.

La posició a la que es vol arribar és a una on les blanques tenen el rei a c2 i el cavall a b3 i les negres tenen el rei a a1 i el peó a a2, que és mat. Si algú vol veure la posició, ho pot fer clicant aquí.

Per arribar aquí, s'ha de forçar al negre a que avanci el seu peó d'a2. Com? Doncs deixant el rei negre sense caselles, perquè així estigui obligat a moure el peó.

1. Rc1 Deixem el rei negre sense poder-se moure, de forma que està obligat a moure el peó.

1. ... a3
2. Cc2+
Comencem el camí que portarà el cavall cap a b3. No podem jugar Rc2 directe, perquè després d'a2 no tenim la casella per donar mat a c2. I hem d'anar a una casella on, després de que el rei negre es col.loqui a a2, nosaltres poguem tapar la casella b3 amb el cavall.

2. ... Ra2
3. Cd4
Tapant b3.

3. ... Ra1
4. Rc2
Ara que el cavall ja pot fer mat a b3 en cas de que el peó negre avanci, movem el rei altre cop a c2, per poder fer la maniobra que veurem a continuació. Ara el negre està obligat a jugar Ra2 si no vol que li facin mat en una.

4. ... Ra2
5. Ce2
Volem fer mat amb Cb3, després que el negre hagi jugat a2. Però si no l'obliguem, seguirà jugant Ra1-Ra2. Així que la nostra idea és traslladar el cavall a c1, des d'on pot anar a b3 (i fer mat) i des d'on impedeix que el rei mogui a a2. Així que ara la cosa ja és fàcil.

5. ... Ra1
6. Cc1 a2
7. Cb3#