dissabte, 15 de gener del 2005

La sonda Huygens

Vaig tard, ho sé. Tot el que diré ara ja s'haurà escrit un munt de cops a molts de llocs. Però m'és igual.

Comencem pel nom, Huygens. Per què li van donar? Doncs per un matemàtic que es deia Christiaan Huygens. Per saber qui era, sempre va bé mirar la pàgina d'història de les matemàtiques de la universitat de St Andrews, a Escòcia. Allà sempre s'hi troben bones biografies de matemàtics i científics en general. La pàgina que correspon a Huygens és aquesta. Huygens donaria per més d'un post, potser algun dia em poso a mirar-me què va fer amb més detall, però el que aquí interessa és per què van posar el nom de Huygens a una sonda que havia d'aterrar a Tità. Doncs perquè Huygens va ser el que va descobrir els anells de Saturn, però sobretot, perquè va ser el descubridor de Tità.

La sonda Huygens ha estat els últims 7 anys volant amb la Cassini (el llançament va ser el 15 d'octubre del 1997) i finalment ha arribat al seu destí. No fa massa, ja vaig penjar una foto de Saturn i Mimas presa per la Cassini. Hi ha molta informació sobre Saturn, la Cassini i la Huygens a la web de la NASA o la de la ESA.

Avui tothom en parla perquè ahir la Huygens va descendre sobre Tità per estudiar-ne la composició. Ara la sonda Huygens continuarà enviant dades sobre Tità per poder-les estudiar, mentre que la Cassini seguirà donant voltes fins al 2008, mentre estudia els anells de Saturn i segueix prenent imatges dels satèl.lits de Saturn.